Hírek

Benyújtotta a dunai limes világörökségi pályázatát Magyarország három másik országgal együtt

Publikálva: 2018. február 2.

A Római Birodalom egykori határainak, a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítására Magyarország - Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal közösen - benyújtotta a nevezését az UNESCÓ-hoz, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez - jelentette be a pénteki budapesti sajtótájékoztatón Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

Tovább a teljes cikkre

Konferenciával indul a Kulturális Örökség Európai Éve szakmai programsorozata

Publikálva: 2018. január 23.

A Kulturális Örökség Európai Évének értékorientált pillérei az európai keresztény kulturális örökség megosztásának előmozdítása, az európai identitás és a közös európai térséghez való tartozás érzésének erősítése – hangsúlyozta Latorcai Csaba a Kulturális Örökség Európai Éve szakmai megnyitó rendezvényén, ahol a résztvevők megismerkedhettek többek között az Év hazai megvalósítási stratégiájával, az állami műemlék-helyreállítási projektekkel, a Magyar Kormány értékmegőrzésre vonatkozó elveivel, célkitűzéseivel.

Tovább a teljes cikkre

Kulturális Örökség Európai Éve 2018 - Megkezdődött a magyarországi programsorozat

Publikálva: 2018. január 23.

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a magyar kultúra napján, hétfőn este, Budapesten.

Tovább a teljes cikkre

Világörökség 2017 konferenciának adott otthont a Pesti Vigadó

Publikálva: 2017. december 19.

Világörökség konferenciát tartottak a Pesti Vigadó Makovecz termében, a Miniszterelnökség és a Magyar Művészeti Akadémia közös szervezésében. A konferenciát Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, és Latorcai Csaba helyettes államtitkár nyitotta meg.

Tovább a teljes cikkre

Az Európai Beruházási Bank Intézet pályázatot hirdet vizuális művészek számára

Publikálva: 2017. december 15.

Az Európai Beruházási Bank Intézet a Kulturális Örökség Európai Évének keretében pályázatot hirdet Artists Development Programme 2018 (Cultural Heritage: Dealing with History through Art) címmel.

Tovább a teljes cikkre

Eurobarometer-felmérés Európa kulturális örökségéről

Publikálva: 2017. december 8.

Az Eurobarometer felmérést készített az európaiak kulturális örökséghez való hozzáállásának, a kulturális örökség hozzáférhetőségének, annak turizmusra és munkaerőpiacra gyakorolt hatásának vizsgálatára.

Tovább a teljes cikkre

Európa kulturális örökségét ünnepeljük 2018-ban

Publikálva: 2017. december 8.

Az Európai Kulturális Fórum első napján,december 7-én Milánóban tartották a Kulturális Örökség Európai Éve - 2018 nyitóeseményét. A Tematikus Év, építve a kulturális örökség európai identitástudatot erősítő, Európa jövőjének szilárd alapját képező szerepére, felhívja a figyelmet Európa gazdag kulturális örökségére, a kulturális örökség társadalmi és gazdasági jelentőségére.

Tovább a teljes cikkre

Európai Örökség címre jelölték a Dohány utcai Zsinagógát

Publikálva: 2017. december 5.

2017-ben 19 részes állam Európai Örökség címre benyújtott pályázata közül 25 helyszín pályázata jutott tovább az előválogatáson, melyek közül választotta ki az Európai Bizottság által felállított független szakértői testület a listára javasolt kilenc helyszínt. Ezzel harmincnyolcra emelkedhet az Európai Örökség címmel kitüntetett helyszínek száma.

Tovább a teljes cikkre

Jelentkezés a Kulturális Örökség Európai Éve programsorozatába

Publikálva: 2017. október 20.

Megnyílt a lehetőség a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozatában való részvételre együttműködésben a Miniszterelnökséggel. A nemzetközi tematikus év általános célkitűzése, hogy a kulturális örökség szereplőivel és a civil társadalommal közösen előremozdítsa és támogassa az Európai Uniót, a tagállamokat, valamint a regionális és helyi hatóságokat Európa kulturális örökségének védelmében, megóvásában, fejlesztésében és népszerűsítésében.

Tovább a teljes cikkre

A kulturális örökség európai éve 2018: a közös európai identitás megőrzéséért

Publikálva: 2017. április 22.

Európai Parlament az április 28-i plenáris ülésen szavaz arról, hogy 2018 legyen a kulturális örökség európai éve. A kezdeményezés célja a közös történelmi tudat és identitás megőrzése és megerősítése.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció