Hírek

Európai Ipari és Technikai Örökségek Egyesületeinek Szövetsége: május a Gyárkémények hónapja

Publikálva: 2018. április 19.

Az Európai Ipari és Technikai Örökségek Egyesületeinek Szövetsége (E-FAITH) szervezésében 6 tematikus hónap valósul meg a KÖEÉ keretében. Május a Gyárkémények hónapja lesz. A kezdeményezés célja az európai országok veszélyeztetett ipari örökségének megőrzése.

Tovább a teljes cikkre

Pályázat a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára

Publikálva: 2018. április 19.

A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága pályázatot hirdet a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára NE MENJ EL MELLETTE! címmel.

Tovább a teljes cikkre

Latorcai Csaba: integrált műemlékvédelmi rendszert épített ki a kormányzat

Publikálva: 2018. április 18.

Közös örökség - közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon, szerdán a szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, a rendezvény kapcsán Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a kormány integrált műemlékvédelmi rendszert épített ki az elmúlt években; ennek része a hatósági eljárások egyszerűsítése, valamint a műemléki felújítások aktív és passzív anyagi támogatása.

Tovább a teljes cikkre

Magyarországon ülésezett a Kárpátok Egyezmény Kulturális Örökség és Hagyományos Tudás munkacsoportja

Publikálva: 2018. április 11.

Négy év kihagyás után 2018. április 4-5-én a Miniszterelnökség meghívására a Kárpátok Keretegyezmény soros elnökségét betöltő Magyarországon tartotta ötödik ülését a Keretegyezmény Kulturális Örökség és Hagyományos Tudás munkacsoportja a Keretegyezmény hét Részes Állama – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna – képviselőinek részvételével.

Tovább a teljes cikkre

Elindult a Stratégégia 21 megújult honlapja

Publikálva: 2018. április 10.

Az Európa Tanács fő értékei mentén alapuló "A 21. századra szóló Európai Örökség Stratégia" (Stratégia 21) célja a nemzetközi szervezet égisze alatt létrejött örökség-vonatkozású egyezmények végrehajtásának támogatása és megkönnyítése a kulturális örökség és annak kezelése egységes megközelítésén keresztül.

Tovább a teljes cikkre

Európai Ipari és Technikai Örökségek Egyesületeinek Szövetsége - április a Bányászat és a Fémek hónapja

Publikálva: 2018. március 21.

Az Európai Ipari és Technikai Örökségek Egyesületeinek Szövetsége (E-FAITH) szervezésében 6 tematikus hónap valósul meg a KÖEÉ keretében. Április a Bányászat és Fémek hónapja lesz, utalva az Európai Szén- és Acélközösséget megalapító, 1951. április 18-án aláírt párizsi szerződésre.

Tovább a teljes cikkre

#Ode2Joy Kihívás

Publikálva: 2018. március 10.

Az #Ode2Joy Kihívás egy kreatív kezdeményezés a Kulturális Örökség Európai Évének keretében az Europa Nostra szervezésében, melynek az #Ode2Joy bármilyen jellegű értelmezésével egy #Ode2Europe megalkotására ösztönzi a résztvevőket a közös értékeken, történelmen, örökségen keresztül.

Tovább a teljes cikkre

A Dohány utcai zsinagóga elnyerte az Európai Örökség címet

Publikálva: 2018. március 2.

Az Európai Bizottság március 1-jén kilenc, az az európai eszményeket és értékeket, illetve az európai történelmet és integrációt jelképező helyszín - köztük a Dohány utcai zsinagóga és épületeggyütese - Európai Örökség Cím listájára való felvételéről döntött.

Tovább a teljes cikkre

Megnyílt a lehetőség a Történeti kertek, kastélyparkok napja európai eseménysorozatban való részvételre

Publikálva: 2018. február 23.

2018 júniusának első hétvégéjén valósul meg a Történeti kertek, kastélyparkok napja, amely, csatlakozva a Franciaországban évek óta sikeresen futó programsorozathoz, idén újabb országokkal, köztük Magyarországgal bővül.

Tovább a teljes cikkre

"Lab Europe" projektben való részvételi lehetőség Európa Örökség Címet nyert helyszínek számára

Publikálva: 2018. február 23.

A "Lab Europe" projekt 2018. augusztus 16. és 26. között Osnabrückben, illetve Münsterben, Németországban kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Európai Éve keretében. A program 5 úgynevezett "laboratórium" formájában zajlik, melyek workshop-jelleggel vitatják meg Európa történelmét, jelenét és jövőjét.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Történeti kertek, kastélyparkok napja

Navigáció