Programajánló

Kézfogás – Európa Szoborpark

Az Almádi P-Art Alapítvány állandó, szabadtéri tárlata 2013 óta 55-60 posztamenssel van jelen a balatonalmádi Szent Erzsébet Ligetben. A folyamatosan megújuló kiállításon magyar és az Európa Unió tagországaiból származó kortárs, vagy klasszikus szobrok kerülnek bemutatásra. A terület erre célra tervezett kertépítészeti elrendezésben valósult meg, díszvilágítással.

Tovább a teljes cikkre

Közös koncertek az egykori jugoszláv térség területén található kulturális örökségi helyszíneken

A szabadkai Zsinagóga, illetve a szlovén Franja Partizán Kórház épületeiben közös koncertek valósulnak meg a budapesti, a belgrádi és újvidéki, valamint a ljubljanai zeneakadémiák hallgatóival.

Tovább a teljes cikkre

Liszt útjai

Liszt Ferenc hagyatékát őrző múzeumai, emlékházai összefogásából létrejött együttműködés középpontjában az örökség ápolása, közös kiállítások, symposiumok, kulturális turizmus fejlesztése áll. Szereplői fontos európai kulturális helyszínek, közülük is kiemelkedik a budapesti Zeneakadémiához tartozó Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont, mely az európai együttműködés egyik motorja.

Tovább a teljes cikkre

PRO URBE Fórum a kulturális örökség európai évében

A párhuzamosan egyre táguló PRO URBE Fórum európai civil örökségi hálózata együttműködésében az év magyar programjai térségünk országaira (visegrádi és Duna-menti országok, Baltikum, Balkán) és egyre teljesebben összeurópai távlatra nyílhatnak ki.

Tovább a teljes cikkre

Székelyföld jelenének ábrázolása az internet segítségével

Az Élő Székelyföld Egyesület célja a székelyföldi valóság ábrázolása és követése magyar, román és angol nyelven. Tevékenységük kiterjed interjúk, tudósítások, riportok, videók készítésére a hagyományos székelyföldi területeken Hargita, Maros és Kovászna megyékben.

Tovább a teljes cikkre

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar programjai a Kulturális Örökség Európai Évében

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszékének szervezésében számos konferencia, műhelygyakorlat, kiállítás valósul meg kertörökségünk fejlesztése és megismertetése céljából.

Tovább a teljes cikkre

Kisszékely kulturális és természeti öröksége a Minecraft EDU-ban bemutatva

2018.01.01. -04.13.
A programban a Tolna megyei Kisszékely megépítése történik a Minecraft EDU online építkezős játék segítségével. A projekt egy iskoláknak szóló, országos mozgalom keretében jön létre, amelynek címe: „Építsük meg Magyarországot!” A felhívás célja, hogy Magyarország természeti és kulturális értékeit újszerű módon mutassa be, mégpedig a Minecraftban építkezve.

Tovább a teljes cikkre

Kodály Világa Találkozó

A szervezet szociális innovatív tevékenysége nyomán két Kodály Világa Találkozót rendezett már, ahol több száz amatőr énekessel, zenésszel adták elő Kodály Zoltán Kállai kettős és A magyarokhoz c. művét, három tudományos konferencián egy országos kutató csoportot hozott létre egy komplex módszertan fejlesztésére (Kodály-Dienes), és szerkesztés alatt van az első könyvük: „Mindannyian a Mester tanítványai vagyunk” címmel. Céljuk a Kodály Zoltán által olyan fontosnak tartott nevelési elvek, értékek, értékrend (teljes ember nevelés) őrzése, ápolása, népszerűsítése.

Tovább a teljes cikkre

A Semmelweis Egyetem Bőr Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika 125 éves fennállásának ünnepi éve

2018.01.11-12.30.
A Klinika 125 éves fennállására szervezett rendezvénysorozat felhívja a figyelmet a Klinika és Budapest történelmi múltjára, értékeire, erősítve az európai örökségvédelmet. Megnyitó ünnepséggel kezdődik, sor kerül továbbképző szakmai konferenciára, sajtóeseményre, a lakosság minden korcsoportját elérő kampányra, ismertető előadásokra, nyílt napokra, digitalizációs programra, ünnepi emlékkönyv megjelentetésére.

Tovább a teljes cikkre

A Pesti Duna-part, mint a Világörökség része - helytörténeti vetélkedő

2018.01.31-05.29.
A Kincses Belváros Egyesület által kezdeményezett, idén hatodik alkalommal megrendezendő helytörténeti vetélkedő célja, hogy a 13-14 éves korosztállyal megismertesse, megszerettesse szűkebb környezete kulturális értékeit. Játékos formában olyan szempontokra is felhívja a figyelmet, ami az iskolai tananyagnak nem része. Minden év fő témája valamilyen évforduló, vagy aktualitás. Így került sor idén a pesti Duna-part értékeinek bemutatására, ami a Világörökség részét képezi építészetileg.

Tovább a teljes cikkre

Petőfi Sándor Szavalóverseny és Március 15-i ünnepség, Szalárd

2018.03.09-10.
A Szalárdi János Egyesület már tíz éve minden évben megrendezi a Petőfi Sándor Szavalóversenyt és Március 15-i Ünnepséget, a szalárdi és a Szalárd körzeti (Bihar megye) iskolák tanulói számára, ezzel tisztelegve nemzetünk nagyjai előtt. A rendezvény nem csak egy szavalóverseny, hanem nemzeti ünnepség is egyben.

Tovább a teljes cikkre

Interpret Europe - Örökség és identitás nemzetközi konferencia Kőszegen

2018.03.23-26.​
Az Interpret Europe nemzetközi hálózat idei konferenciája „Örökség és identitás” címmel kerül megrendezésre Kőszegen, 2018. március 23. és 26. között. Az eseményen Európa szinte minden országából és a tengerentúlról érkező szakemberek vesznek részt, akik különböző örökségi helyszíneken segítik a helyieket és a turistákat megtalálni az adott értékek lényegi jelentéseit.

Tovább a teljes cikkre

A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon

2018.03.30-04.01.
A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban, Hajdúdorogon sajátos ünnepi hagyomány kapcsolódik Húsvéthoz: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét Vasárnapig hagyományos viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban.

Tovább a teljes cikkre

Lakókapcsolatok – utcai kosárlabda mérkőzések Pécsett Kertváros és Uránváros között

2018.04.14-28.
Kertváros és Uránváros: Pécs két legnagyobb része, ahol a város lakosságának 70 százaléka él. A közcélú kezdeményezések, a közösségi kikapcsolódás gyakorlata hiányzik Pécs ezen részeiből. Az Eklekta Egyesület által szervezett Lakókapcsolatok elnevezésű projekt a közösségi terek újragondolásával és az utcai kosárlabda által szeretné cselekvésre ösztönözni a két városrész lakosságát, erősíteni a helyi identitást, valamint a csoportok és személyek közötti kapcsolódásokat.

Tovább a teljes cikkre

Pünkösdi Örökség Ünnep – Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó

2018.05.19-21.
A rendezvény a szellemi kulturális örökség közösségek bemutatkozása a Skanzen népi műemléki környezetében. A program része kézműves bemutató, színpadi produkció, fontos eleme a közönség aktív bevonása a tevékenységekbe: viseletek felpróbálásával, táncok tanulásával, ételkostolóval. A látogatók a közvetlen találkozás során ízelítőt kapnak a közösségek örökségi gyakorlataiból, átélhetik a közösségi identitást, személyesen megtapasztalhatják a tudás, a készség, a kifejezési formák megnyilvánulását.

Tovább a teljes cikkre

Dora Pejačević

2018.06.01-12.20.
A magyar származású Dora Pejačević zeneszerzőnőre emlékezve egy közös horvát–magyar koncert valósul meg horvát karmesterrel, horvát és magyar zongoraművésszel, illetve a Magyar Rádió Zenekara közreműködésével. A mindkét országban megrendezendő koncerteket Dora Pejačević életét és munkáságát bemutató előadások egészítik ki.

Tovább a teljes cikkre

Zrínyi Opera

2018.06.01 - 12.20.
Az opera Európa sorsát eldöntő példaértékű történelmi eseményre támaszkodva Ivan Zajc horvát zeneszerző művén keresztül egyedülálló és új felfogásban mutatja be "Zrínyit és korát" magyar, horvát és török művészekkel.

Tovább a teljes cikkre

Kolozsvári Gyerekfesztivál

2018.06.16-17.
A Kolozsvári Gyerekfesztivál célja, hogy két egész napon át tartó szórakoztatást nyújtson a gyerekek számára oly módon, hogy pozitív értékeket közvetítsen a résztvevőknek. A játékok kimondottan a gyermeki kiváncsiságra, fantáziára, mozgásigényre épülnek, számos hagyományainkban élő játékot keltünk életre e két nap folyamán. A fesztivált koncertek, bábelőadások, beszélgetések színesítik.

Tovább a teljes cikkre

Hagyományteremtő SZÁSZ-Várnap

2018.06.24.
Idén második alkalommal kerül megrendezésre Szászváron a SZÁSZ-Várnap. A Szászvári Vár a Baranya Megyei Értéktár egyik eleme és felterjesztésre került az Országos Értéktárba is. A szervezők szándéka, hogy a rendezvény a térség egyik kimagasló hagyományőrző és helyi értékeket felvonultató eseményévé nője ki magát a közeljövőben.

Tovább a teljes cikkre

Kapolcska Program – összművészeti ifjúsági tábor és családi fesztivál

2018.06.24 - 07.01.
A Kapolcska Program olyan „kulturális startup”, amely központjában a legfiatalabbak minőségközpontú szórakoztatása és nevelése áll. A Program a 9-15 éves korosztályt és a családokat szólítja meg. A művészek, a pedagógusok és a fiatalok interaktív kapcsolatára épülő innovatív projekt célja, hogy 2020-ra a kis település nyári, nemzetközi oktatási-művészeti központtá váljon.

Tovább a teljes cikkre

Klassz a pARTon! Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival

2018.07.08-08.06.
A Klassz a pARTon! komolyzenei fesztivált Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész alapította 2015-ben. Jelenleg a Balaton Régióban az egyetlen ingyenes komolyzenei fesztivál, amely a Balaton-part több településén van jelen, de emellett a Duna partján, elsősorban Budapesten és Esztergomban is kerülnek megrendezésre koncertek. A fesztiválon hazai és külföldi, kimagasló színvonalú szimfonikus és kamarazenekarok, szólisták lépnek fel, kiváló karmesterek közreműködésével.

Tovább a teljes cikkre

XIV. Nemzetközi Limes Találkozó

2018.07.16-22.
Idén tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Limes Találkozó. Szakmai programja a diákok körében népszerűsíti régészeti, kulturális és természeti örökségeink védelmét, így segítve elő a római limes magyarországi szakaszának világörökségi helyszínné válását.

Tovább a teljes cikkre

XI. Vármentő Hét

2018.07.30-08-04.
A Szádváron 2006-ban megkezdett ásatás célja tisztázni Szádvár alaprajzát – előkészítendő az állagmegóvási munkálatokat -, valamint felszínre hozni a múlt tárgyi emlékeit. A XI. Vármentő Héten múzeumi szakemberek irányításával bárki részt vehet, ezzel egyfelől hozzájárul Szádvár megmentéséhez, másfelől átélheti a kincskeresés élményét, mely mindannyiunkban ott van.

Tovább a teljes cikkre

Mároki lakodalmas

2018.08.11-12.
Minden év augusztusában kerül megrendezésre a két napos Mároki Lakodalmas, mely minden korosztály számára szórakozást és kikapcsolódást biztosít. A rendezvény egy igazi hagyományőrző lakodalom köré épül, ahol a falu két részét képviselő menyasszony és vőlegény házasságot köt. Ezen a napon a hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviselteti magát, így az ide látogató részt vehet a vőfély által vezetett násznép felvonuláson, a lánykikérésen és a szertartás minden mozzanatában.

Tovább a teljes cikkre

"Legyen a zene mindenkié"

2018.08.20.
A Kárpát-medence országaiban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, a moldvai magyarság körében) működő, elsősorban a magyar népzenei hagyományokat, népzenei értékeket őrző és népszerűsítő, népzenei együttesek és szólisták Kisvárdán való találkoztatása valósul meg a program keretében. Repertoárjaikat nagy koncert keretében mutatják be a közönség számára. A program hozzájárul a magyar kulturális örökség részét képező, a népzene világát jellemző kulturális sokszínűség népszerűsítéséhez.

Tovább a teljes cikkre

8. Esztergomi Liszt Hét

2018.08.26-31.
A Liszt Ferenc Társaság az Esztergomi Bazilika felszentelésének 162. évfordulója alkalmából rendezi meg a 8. Esztergomi Liszt Hetet . A Liszt Fesztivál 6 napján Liszt Ferenc, a nagy magyar és európai zeneszerző géniusz kevéssé ismert művei hangzanak el Esztergom különböző helyszínein (Bazilika, Szent Adalbert Központ, Ferences templom) helyi és országos hírű előadóművészek, kórusok, zenekarok előadásában.

Tovább a teljes cikkre

Kozármislenyi Nemzetközi Szüreti Fesztivál

2018.09.06-09.
Szeptember elején 4 napos nemzetközi szüreti fesztivált rendez a Józsa Gergely Néptánc Egyesület Kozármisleny városban, Magyarországról, Horvátországból, Lengyelországból, Romániából és Olaszországból érkező tánccsoportok közreműködésével.

Tovább a teljes cikkre

Kulturális Örökség Napok 2018

2018. szeptember
Az Európai Örökség Napok a legszélesebb körben ünnepelt kulturális esemény Európa-szerte, amely az Európa Tanács kezdeményezésére jött létre. Évente több ezer látogatót vonzanak a eseménysorozat keretében megvalósuló, közös örökségünket bemutató programok.

Tovább a teljes cikkre

A felújított történeti Voit orgona avatása a budapesti Zeneakadémia Nagytermében

2018.10.22.
A budapesti Zeneakadémia Nagytermének meghatározó eleme, az eredetileg 1907-ben, a német Voit cég által épített történeti orgona hosszú kutatómunka és teljes körű felújítás után visszakerül eredeti helyére. Az EMMI által támogatott felújítást nagyszabású orgonaavató koncerttel ünnepli a Zeneakadémia 2018. október 22-én.

Tovább a teljes cikkre

Márton-napi fénymenet

2018.11.09.
A rendezvény célja a kihalófélben levő Márton-napi hagyományok életben tartása, hogy az igazi élményt nyújtva felkeltse a mai generációk érdeklődését. A lámpás fénymenet évről évre több látogatót vonz, ami idővel találkozási ponttá alakult. 2018 novemberében negyedik alkalommal kerül megrendezésre.

Tovább a teljes cikkre

Dokumentumfilm a Kodály-módszer nemzetközi adaptációjának sikereiről

2018.12.16.
A dokumentumfilm a Kodály koncepció külföldi adaptációinak legkiválóbb példáit, a kodályi elvek alapján működő zenepedagógiai programokat, azok oktatóit, szakértőit és hallgatóit mutatja be. A film Magyarországon kívül számos külföldi helyszínről vett példákkal (pl. Egyesült Királyság, Portugália, Írország, Hollandia, USA, Kína) hívja fel a magyar és a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az egyetemes kulturális kincsre.

Tovább a teljes cikkre

Menü

Főoldal

Navigáció