Közös koncertek az egykori jugoszláv térség területén található kulturális örökségi helyszíneken

A szabadkai Zsinagóga, illetve a szlovén Franja Partizán Kórház épületeiben közös koncertek valósulnak meg a budapesti, a belgrádi és újvidéki, valamint a ljubljanai zeneakadémiák hallgatóival.

Nagyböjti koncertsorozat

2018.02.23, 03.09., 03.23.
A húsvéti Szent Három Napra történő lelki felkészülés és feltöltődés jegyében a Pannonhalmi Főapátság nagyböjt időszakában új háromrészes koncertsorozatot szervez a Szent Efrém Kórus, Nyíregyházi Cantemus Kar, Anima Musicae, Kruppa Quartet, illetve Alberto Schiavo olasz zeneszerző közreműködésével.

Szaxofon-zongora est magyar zeneszerzők műveiből

2018.04.29.
Puskás Levente szaxofonművész és Váradi Judit zongoraművész számára közös hangversenyeik alkalmával fogalmazódott meg célkitűzésük, hogy magyar zeneszerzők szaxofonra és zongorára írt kompozícióit szeretnék népszerűsíteni a közönség számára külföldön és Magyarországon egyaránt. A két művész az elmúlt évben közös CD lemezt jelentetett meg, amelynek műsora hallható a hangversenyeken.

Musica Rediviva együttes koncertjei

2018.05.19-12.31.
A Musica Rediviva együttes középkori és reneszánsz zenét játszik, korhű jelmezben és történelmi hangszereken. Repertoárja felöleli a legismertebb szerzők híres művei mellett a kevéssé ismert, vagy méltatlanul elfeledett darabokat is. Az együttes tagjai a budapesti Zeneakadémián szereztek diplomát, majd itthon és külföldön folyamatosan koncerteznek. Különböző zenekarok tagjaiként a világot is bejárták Japántól Új-Zélandig.

Dora Pejačević

2018.06.01-12.20.
A magyar származású Dora Pejačević zeneszerzőnőre emlékezve egy közös horvát–magyar koncert valósul meg horvát karmesterrel, horvát és magyar zongoraművésszel, illetve a Magyar Rádió Zenekara közreműködésével. A mindkét országban megrendezendő koncerteket Dora Pejačević életét és munkáságát bemutató előadások egészítik ki.

Zrínyi Opera

2018.06.01 - 12.20.
Az opera Európa sorsát eldöntő példaértékű történelmi eseményre támaszkodva Ivan Zajc horvát zeneszerző művén keresztül egyedülálló és új felfogásban mutatja be "Zrínyit és korát" magyar, horvát és török művészekkel.

Klassz a pARTon! Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival

2018.07.08-09.22.
A Klassz a pARTon! komolyzenei fesztivált Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész alapította 2015-ben. Érdi Tamás a Kulturális Örökség Európai Éve egyik nagykövete. Jelenleg a Balaton Régióban az egyetlen ingyenes komolyzenei fesztivál, amely a Balaton-part több településén van jelen, de emellett a Duna partján, elsősorban Budapesten és Esztergomban is megrendezésre kerülnek koncertek, illetve külföldön is megjelenik. A fesztiválon hazai és külföldi, kimagasló színvonalú szimfonikus és kamarazenekarok, szólisták lépnek fel, kiváló karmesterek közreműködésével.

Orgonakoncert Xiamenben

2018. ősze
Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa 2018 őszén kiemelt magyar bemutatkozást tervez Fujian tartományban, Xiamen városban. A városban tervezett, a magyar külgazdasági érdeket szolgáló programot a tervek szerint Liszt-tematikájú magyar orgonakoncerttel egészíti ki.

A felújított történeti Voit orgona avatása a budapesti Zeneakadémia Nagytermében

2018.10.22.
A budapesti Zeneakadémia Nagytermének meghatározó eleme, az eredetileg 1907-ben, a német Voit cég által épített történeti orgona hosszú kutatómunka és teljes körű felújítás után visszakerül eredeti helyére. Az EMMI által támogatott felújítást nagyszabású orgonaavató koncerttel ünnepli a Zeneakadémia 2018. október 22-én.