A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar programjai a Kulturális Örökség Európai Évében

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszékének szervezésében számos konferencia, műhelygyakorlat, kiállítás valósul meg kertörökségünk fejlesztése és megismertetése céljából.

Interpret Europe - Örökség és identitás nemzetközi konferencia Kőszegen

2018.03.23-26.​
Az Interpret Europe nemzetközi hálózat idei konferenciája „Örökség és identitás” címmel kerül megrendezésre Kőszegen, 2018. március 23. és 26. között. Az eseményen Európa szinte minden országából és a tengerentúlról érkező szakemberek vesznek részt, akik különböző örökségi helyszíneken segítik a helyieket és a turistákat megtalálni az adott értékek lényegi jelentéseit.

Minden értéknek legyen közössége! – települési értékek feltárása a hungarikum mozgalom jegyében a Kárpát-medencében

2018.03.23-25.
A szakmai konferencia összegezni kívánja a települési és külhoni értéktárak kialakítása, felépítése során keletkezett tapasztalatokat. A konferencián részt vevők megismerhetik azokat a közösségeket, melyek módszertana, „jó gyakorlata” példaként szolgálhat a később csatlakozók számára. E mellett az értékfeltáró munka iránt érdeklődők és a már működő értékfeltáró közösségek új ötletekkel, minőségi fejlesztéssel erősödhetnek a szakmai tapasztalatcsere során.

„Reziliens kulturális örökség és közösségek Európában" - REACH konzorcium nyitókonferenciája

2018.05.10-11.
A Magyar Nemzeti Múzeumban, az ELTE szervezésében megrendezésre kerülő, „Reziliens kulturális örökség és közösségek Európában” címet viselő kétnapos konferencia az Európai Unió 2021-től induló kutatásfejlesztési és innovációs politikáját meghatározó program, az FP9 kulcsfogalmai köré szerveződik, úgymint a kulturális örökség, a demokrácia és a társadalmi kohézió.

XIV. Nemzetközi Limes Találkozó

2018.07.16-22.
Idén tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Limes Találkozó. Szakmai programja a diákok körében népszerűsíti régészeti, kulturális és természeti örökségeink védelmét, így segítve elő a római limes magyarországi szakaszának világörökségi helyszínné válását.

XI. Vármentő Hét

2018.07.30-08-04.
A Szádváron 2006-ban megkezdett ásatás célja tisztázni Szádvár alaprajzát – előkészítendő az állagmegóvási munkálatokat -, valamint felszínre hozni a múlt tárgyi emlékeit. A XI. Vármentő Héten múzeumi szakemberek irányításával bárki részt vehet, ezzel egyfelől hozzájárul Szádvár megmentéséhez, másfelől átélheti a kincskeresés élményét, mely mindannyiunkban ott van.

Kulturális örökségek tematikus szám a Kulturális Szemle online interdiszciplináris tudományos folyóiratban

2018. ősz
A Kulturális Szemle a Kárpát-medencei magyar vonatkozású és/vagy magyar nyelven publikált kulturális értékek, hagyományok és újítások bemutatását és elemzését közzéadó interdiszciplináris online tudományos folyóirat. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. 2018. őszére egy tematikus számot tervez a folyóiratban, amely a kulturális örökségek kutatásait fogja össze nemzetközi és hazai vonatkozásban tapasztalt és junior kutatók írásaival.

Kulturális motivációk és értékszemlélet konferencia

2018.11.07-08.
Kutatások bizonyítják: a kultúra által biztosított szellemi-érzelmi többlet hozzájárul az egyén mentális jóllétéhez. Konferenciánkon arra keressük a választ, hogy a kreatív közösségek miképpen motiválják az embereket, miképpen mozgósítanak társadalmi erőforrásokat, hogyan érvényesül tevékenységükben az értékszemlélet. A közösségi művelődés jubileumi, tizedik stratégiai konferenciáján európai uniós országokból érkező előadók meghívását is tervezik a szervezők.