2018 júniusának első hétvégéjén, június 1. és 3. között valósul meg a Történeti kertek, kastélyparkok napja, amely, csatlakozva a Franciaországban évek óta sikeresen futó programsorozathoz, idén 15 országgal bővül: Belgium, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Monaco, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia.

A kezdeményezés Franciaországból indult, ahol 2003 óta a Kulturális Minisztérium kertlátogatást („Rendez-vous au jardin”) szervez minden június első hétvégéjén, évente más-más tematikával, hogy az érdeklődők felfedezhessék a közparkokat és a magánkerteket. Az esemény keretében 2017-ben 2300 park és kert nyílt meg a nagyközönség előtt.

Az Európai Kulturális Örökség Információs Hálózata (HEREIN) 2015-ben indította el a „HEREIN in Garden” nevű alprojektjét azzal a céllal, hogy a kertépítészeti örökség szakpolitikájával kapcsolatos kérdések európai szinten is szélesebb körű figyelmet kaphassanak. A szervezet 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve részeként a franciaországi program kibővítését tervezi, melyhez Franciaország mellett több európai ország csatlakozik.

Az idei év témája a „Kertek Európája” lesz, melyben különböző jellegű kertek jelentkezésére van lehetőség, legyen az történelmi vagy modern, növény-, gyümölcsös vagy közösségi kert. A program három napból áll: pénteken hagyományosan elsősorban diákok számára szervezett, míg szombaton és vasárnap a nagyközönségnek elérhető programok megvalósítása történik, de lehetőség van akár csak egy vagy két napra is csatlakozni az eseményhez. A költségeket a szervezők állják – bár ösztönzött az ingyenes belépés, van lehetőség a programok belépőjegyhez kötésére is.

A program főszervezője a Francia Kulturális Minisztérium, az európai rendezvénysorozatba való csatlakozás, a hivatalos kommunikációs csomag elérése, illetve a francia honlapon való megjelenés érdekében ezen a linken lehet regisztrálni az eseménysorozatban részt venni kívánó kerteknek, parkoknak, arborétumoknak.

A program magyarországi koordinációját a Miniszterelnökség látja el. Az európai kezdeményezés hazai programsorozatába való bekerülés érdekében jelentkezésüket egyúttal az zqeExG6NmRZzzZXljaDIwMTguaHVuZ2FyeUBtZS5nb3YuaHU= e-mail címen is jelezzék a Tematikus Év hazai koordinátorai részére.

A csatlakozó parkok kertek programkínálata a 'Programok' menüpont alatt, illetve az programsorozat Facebook-oldalán érhető el.


Grafika: Chevalvert