Szekeres Adrien
Artisjus-díjas énekesnő, dalszerző

"Énekes-dalszerzőként számomra a legfontosabb érték, hogy az anyanyelvemen énekelhetek. Így tudom legjobban kifejezni az érzéseimet. A magyar nyelv szépségének és a gazdag szókincsünknek köszönhetően a dalokban árnyaltabban tudom megfogalmazni és átadni a gondolataimat és a számomra fontos értékeket a közönség számára. Európai művészként és magánemberként természetesen hat rám az európai kultúra. Csodálattal hallgatom, hogy mennyire változatos és különböző a zenei világ a kontinens északi részétől  dél felé haladva és hogy milyen mások a zenei gyökereink. Hogy egy  zenei hasonlattal éljek, egy nagy közös zenekarban muzsikálunk, ahol mindenki a maga hangszerén brillírozhat.

Azt gondolom,hogy európainak lenni egy lehetőség arra,hogy megismerjek más kultúrákat, embereket és remek lehetőség arra is, hogy én ismertessem meg másokkal a magyar kultúra sokszínűségét.”

(Fotó: Klinszky Gábor)

Érdi Tamás
Prima Primissima díjas zongoraművész

"A 2018-as év nem is kezdődhetett volna szebben számomra, hisz felkértek arra, hogy játsszak Bartók Béla zongoráján a Kulturális Örökség Európai Évének nyitórendezvényén.

Mindez a Magyar Kultúra Napján történt, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Örömmel vállaltam a felkérést,  megható pillanat volt leülni ahhoz a zongorához, amelyen talán a legszebb Bartók művek születtek. Érthető, hogy a  rangos eseményt, ami az európai értékekre hívja fel a figyelmet, többek között Bartók és Kodály műveivel  köszöntöttem a nemzetközi közönség előtt. Azt hiszem, nincs ennél szebb feladat, hiszen mindketten arra tették fel az életüket, hogy az európai kultúra részévé tegyék a magyar és a környező népek zenei örökségét,  és megszerettessék ezt itthon és külföldön mindenkivel.

Ennek a fontosságát éreztem akkor is, amikor megkaptam a hírt: én  is képviselem 2018-ban az európai kulturális tematikus év nagyköveteként hazánkat. Ez a legfőbb célom ugyanis évek óta, ezen dolgozunk a Klassz a pARTon! Fesztivállal, és büszkén állítom,  immár negyedik éve nagy sikerrel. Ebben az évben több mint ötven koncerttel a Kulturális Örökség Európai Évének hivatalos eseménye lesz a fesztiválunk, s ezért hívunk európai fellépőket is a környező országokból is. A nyári vízpart nemzetközi közönséget vonz, ezért  számtalan külföldi vendég hallgatja a muzsikánkat, de ott leszünk koncertjeinkkel Pozsonyban és Rijekában is.

A kultúra összeköt bennünket európai nemzeteket, ez az, ami segít megismerni egymást, hiszen ez a megismerés és megértés vezet aztán egymás elfogadásához, a békés együttéléshez, és talán egykor majd a szeretethez is.

Én a klasszikusok csodálatos muzsikáján nőttem fel, korán kedvenceim lettek a legnagyobbak, nem tudok választani Mozart, Schubert, Beethoven, Chopin és Liszt között - számomra ŐK Európa, s eddig majd ötszáz koncerttel  huszonhat országban népszerűsítettem ŐKET.

Nincs számomra fontosabb és nagyszerűbb feladat, mint műveiket életre kelteni, és ezzel az Európát összekötő érzéssel nevelni és felnevelni hazánkban is a jövő  koncertlátogató közönségét. Mint Nagykövet, számtalan  koncerten a továbbiakban is szeretném elvarázsolni a fiatalokat is ezzel a muzsikával, és meggyőzni őket arról, hogy Mozart és társai  nélkül lehet élni, de nem érdemes."

(Fotó: Érdi-Harmos Réka)