2018.07.08-09.22.
A Klassz a pARTon! komolyzenei fesztivált Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész alapította 2015-ben. Érdi Tamás a Kulturális Örökség Európai Éve egyik nagykövete. Jelenleg a Balaton Régióban az egyetlen ingyenes komolyzenei fesztivál, amely a Balaton-part több településén van jelen, de emellett a Duna partján, elsősorban Budapesten és Esztergomban is megrendezésre kerülnek koncertek, illetve külföldön is megjelenik. A fesztiválon hazai és külföldi, kimagasló színvonalú szimfonikus és kamarazenekarok, szólisták lépnek fel, kiváló karmesterek közreműködésével.

A fesztivál az európai klasszikus zenei örökség népszerűsítését tűzte ki célul. Kiváló szólisták, kamarazenekarok, szimfonikus zenekarok közvetítik az elmúlt évszázadok örökérvényű zeneműveit. Kodály, Bartók, Liszt Ferenc, Mozart, Chopin, Beethoven, stb művei ma már az európai kultúra alapértékei. Mint ahogy a programhelyszínek is az európai kultúra jelentős értékeit hordozzák - például Balatonfüred, Keszthely, Esztergom, Budapest, Pozsony, Rijeka.

A fesztivál ugyanakkor lehetőséget ad fiatal zeneszerzőknek is a bemutatkozásra, a műsorban helyet kapnak az elmúlt év legsikeresebb kortárs művei, elősegítve, hogy a fiatal generáció alkotásai is megtalálják közönségüket, beépülhessenek a kulturális közélet vérkeringésébe.

A hazai előadók mellett jelentős külföldi művészek lépnek fel a programban, legtöbbször együtt muzsikálva hazai kollégáikkal. A koncertek megszervezésén túl hosszú távú cél, hogy ezek a kapcsolatok olyan kölcsönös együttműködésekké váljanak, hogy lehetőséget biztosítsanak a hazai művészek külföldi bemutatkozására is. Nemcsak a megidézett zeneszerzők, de az előadóművészek együttműködése is erősíti a közös európai kultúrát, mind Magyarországon, mind pedig a tervezett külföldi eseményeken.

Projektgazda: Cimbora Alapítvány az egészséges és kulturált gyermekekért
Program típusa: fesztivál
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Balatonalmádi, Balatonfüred, Budapest, Csopak, Esztergom, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Keszthely, Paloznak, Salföld, Siófok, Szigliget, Tihany, Vászoly. Zamárdi, Pozsony, Rijeka
Elérhetőség: http://klasszaparton.hu/