Közös koncertek az egykori jugoszláv térség területén található kulturális örökségi helyszíneken

A szabadkai Zsinagóga, illetve a szlovén Franja Partizán Kórház épületeiben közös koncertek valósulnak meg a budapesti, a belgrádi és újvidéki, valamint a ljubljanai zeneakadémiák hallgatóival.

Nagyböjti koncertsorozat

2018.02.23, 03.09., 03.23.
A húsvéti Szent Három Napra történő lelki felkészülés és feltöltődés jegyében a Pannonhalmi Főapátság nagyböjt időszakában új háromrészes koncertsorozatot szervez a Szent Efrém Kórus, Nyíregyházi Cantemus Kar, Anima Musicae, Kruppa Quartet, illetve Alberto Schiavo olasz zeneszerző közreműködésével.

Szaxofon-zongora est magyar zeneszerzők műveiből

2018.04.29.
Puskás Levente szaxofonművész és Váradi Judit zongoraművész számára közös hangversenyeik alkalmával fogalmazódott meg célkitűzésük, hogy magyar zeneszerzők szaxofonra és zongorára írt kompozícióit szeretnék népszerűsíteni a közönség számára külföldön és Magyarországon egyaránt. A két művész az elmúlt évben közös CD lemezt jelentetett meg, amelynek műsora hallható a hangversenyeken.

Musica Rediviva együttes koncertjei

2018.05.19-12.31.
A Musica Rediviva együttes középkori és reneszánsz zenét játszik, korhű jelmezben és történelmi hangszereken. Repertoárja felöleli a legismertebb szerzők híres művei mellett a kevéssé ismert, vagy méltatlanul elfeledett darabokat is. Az együttes tagjai a budapesti Zeneakadémián szereztek diplomát, majd itthon és külföldön folyamatosan koncerteznek. Különböző zenekarok tagjaiként a világot is bejárták Japántól Új-Zélandig.

Dora Pejačević

2018.06.01-12.20.
A magyar származású Dora Pejačević zeneszerzőnőre emlékezve egy közös horvát–magyar koncert valósul meg horvát karmesterrel, horvát és magyar zongoraművésszel, illetve a Magyar Rádió Zenekara közreműködésével. A mindkét országban megrendezendő koncerteket Dora Pejačević életét és munkáságát bemutató előadások egészítik ki.

Zrínyi Opera

2018.06.01 - 12.20.
Az opera Európa sorsát eldöntő példaértékű történelmi eseményre támaszkodva Ivan Zajc horvát zeneszerző művén keresztül egyedülálló és új felfogásban mutatja be "Zrínyit és korát" magyar, horvát és török művészekkel.

Klassz a pARTon! Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival

2018.07.08-09.22.
A Klassz a pARTon! komolyzenei fesztivált Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész alapította 2015-ben. Érdi Tamás a Kulturális Örökség Európai Éve egyik nagykövete. Jelenleg a Balaton Régióban az egyetlen ingyenes komolyzenei fesztivál, amely a Balaton-part több településén van jelen, de emellett a Duna partján, elsősorban Budapesten és Esztergomban is megrendezésre kerülnek koncertek, illetve külföldön is megjelenik. A fesztiválon hazai és külföldi, kimagasló színvonalú szimfonikus és kamarazenekarok, szólisták lépnek fel, kiváló karmesterek közreműködésével.

Orgonakoncert Xiamenben

2018.12.01. 19:30
Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa 2018. december 1-én orgonakoncerttel kíván megemlékezni közös örökségünkről. A Főkonzulátus meghívására Szotyori Nagy Gábor neves Liszt-orgonavirtuóz december 1-jén a kínai költők garmadát megihlető, festői Hangzhou-ban ad koncertet Liszt Ferenc, Koloss István és Bach műveiből.

A felújított történeti Voit orgona avatása a budapesti Zeneakadémia Nagytermében

2018.10.22.
A budapesti Zeneakadémia Nagytermének meghatározó eleme, az eredetileg 1907-ben, a német Voit cég által épített történeti orgona hosszú kutatómunka és teljes körű felújítás után visszakerül eredeti helyére. Az EMMI által támogatott felújítást nagyszabású orgonaavató koncerttel ünnepli a Zeneakadémia 2018. október 22-én.