2018.06.01 - 12.20.
Az opera Európa sorsát eldöntő példaértékű történelmi eseményre támaszkodva Ivan Zajc horvát zeneszerző művén keresztül egyedülálló és új felfogásban mutatja be "Zrínyit és korát" magyar, horvát és török művészekkel.

A  „Zrínyi” című romantikus nagyoperát  Ivan Zajc (1832-1914) komponálta.
A horvát zeneszerző, kinek munkássága a Bécsi Operában kezdődött, példaképének és mesterének az olasz operát és annak kimagasló képviselőjét, Verdit tekintette. Zajc operája méltóképpen egészíti ki Erkel Ferenc magyar történelmi operáinak sorát.

Az opera magyar-horvát történelem kiemelkedő hősének a várvédő Zrínyi Miklósnak állít emléket. A nagyszabású zenemű Szigetvár agóniáját, annak legdrámaibb napját, 1566. szeptember 7-ét eleveníti meg. Zrínyi Miklós felismeri, semmi reménye a török túlerővel szemben, ezért az utolsó önfeláldozó „kirohanás” mellett dönt a megmaradt 2500  magyar és horvát katonával együtt. Ez az opera nemzedékről nemzedékre örökítette át a hazaszeretet, bátorság és szabadság gondolatát.

Ivan Zajc operáját  1876-ban mutatták be, amit több mint 1200 előadás követett. A reprezentatív színpadi megjelenítést szolgálja, hogy a monumentális díszletek és a csodálatos korhű kosztümök mellett egyszerre  250 közreműködő ( zenekar, kórus, énekes szólisták, balettkar) is részt vesz a produkcióban. A projektben a Magyar Rádió Zenekara, a Zágrábi Opera szólistái és kórusa, Mladen Tarbuk, karmester és Mehmet Balkan, koreográfus, a Török Nemzeti Balett igazgatója vesznek részt.

Projektgazda: Histrion Bt
Program típusa: rendezvény, előadás
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Budapest, Zágráb, Isztambul