2018.12.01. 19:30
Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa 2018. december 1-én orgonakoncerttel kíván megemlékezni közös örökségünkről. A Főkonzulátus meghívására Szotyori Nagy Gábor neves Liszt-orgonavirtuóz december 1-jén a kínai költők garmadát megihlető, festői Hangzhou-ban ad koncertet Liszt Ferenc, Koloss István és Bach műveiből.

Az orgona az európai kulturális örökség egyik legnemesebb, legősibb hangszere. Egyes hangszertörténészek szerint az ókori Alexandriában, Kr. e. 250 táján találták fel az orgona ősét, a víziorgonát. Az első magyar lelet Kr. u. 228-ból származik, az Aquincumi Múzeum ma is féltve őrzi a világ legrégibb orgonájaként számon tartott hangszert. Bizáncban az orgona elsősorban a cirkuszi és a színházi szórakoztatás hangszere volt. 757-ben V. Konstantin császár küldött ajándékba egy díszes, drága orgonát a frank uralkodónak. Ettől az időponttól számítják az orgona európai történetét és elterjedését.

Mindezek ismeretében Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa orgonakoncerttel kíván megemlékezni közös örökségünkről, egyben csatlakozni a Kulturális Örökség Európai Évének ünnepségsorozatához. A Főkonzulátus meghívására Szotyori Nagy Gábor neves Liszt-orgonavirtuóz december 1-Jén a kínai költők garmadát megihlető, festői Hangzhou-ban ad koncertet a nagyérdeműnek. A műsorban Liszt Ferenc, Koloss István és Bach művek csendülnek fel, de a karácsony közeledtével nem hiányozhatnak majd a repertoárból a könnyedebb, ünnepi dallamok sem.

A programban részt vevő partnerek: Fujian tartomány és Xiamen város önkormányzata

Projektgazda: Magyarország Főkonzulátusa, Sanghaj
Program típusa: koncert
Célcsoport: Fujian tartományi vezetők, kínai érdeklődők
Helyszín: Hangzhou Grand Theatre