2018.06.01-12.20.
A magyar származású Dora Pejačević zeneszerzőnőre emlékezve egy közös horvát–magyar koncert valósul meg horvát karmesterrel, horvát és magyar zongoraművésszel, illetve a Magyar Rádió Zenekara közreműködésével. A mindkét országban megrendezendő koncerteket Dora Pejačević életét és munkáságát bemutató előadások egészítik ki.

Dora Pejačević 1885-ben Budapesten született Lila Vay de Vaya bárónő és Theodor Pejačević gróf és horvát bán lányaként. Zenei tanulmányait Budapesten kezdte az ismert orgonaművész Noszeda Károly irányításával. Baráti kacsolatban volt Bartók Béla körével, Stefi Geyerrel. Dohnányi elragatatással beszélt zongoraműveiről. Kamaraműveit a Hubay kvartet, Végh és sokan mások repertoárjukra tűzték. Zongoraműveit az ismert zenekiadók „Harmonia“ Budapest és a „Rózsavölgyi“ is kiadták.
Kitűnően beszélt magyarul és sokat tartózkodott a budapesti palotájukban.

Férje révén aktívan bekapcsolodott a bécsi – ill. müncheni kultúrkörökbe.
Mint az első női zeneszerző élharcosa volt a női egyenjogúságért a kulturális életben és az akkori európai társadalmi életben is.

A projekt célja magyar kulturális közönség számára a még ismeretlen magyar női zeneszerző bemutatása, és egyben szerepének erősítése a horvát kulturális életben is. A koncert lehetőséget nyújt egy dialógus elindításához a két ország kulturális és zenei világa között, mivel a közös történelmi-politikai-kulturális múlt kiapadhatalan forrás lehet.

A projekt Klukon Edit zongoraművész, a Magyar Rádió Zenekara, Martina Fijak zongoraművész, Mladen Tarbuk karmester közreműködésével valósul meg.

Projektgazda: Histrion Bt
Program típusa: rendezvény, előadás
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Budapest, Zágráb