Az Európai Bizottság március 1-jén kilenc, az az európai eszményeket és értékeket, illetve az európai történelmet és integrációt jelképező helyszín - köztük a Dohány utcai zsinagóga és épületeggyütese - Európai Örökség Cím listájára való felvételéről döntött.

Az ünnepélyes díjátadóra március 26-án Plovdivban kerül sor egy nemzetközi konferencia keretében.

A Dohány utcai zsinagóga mellett Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország), a Cadinai erőd (Olaszország), a Javorcai kápolna (Szlovénia), a Natzweileri koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország), a Máramarosszigeti emlékmű (Románia), a Bois du Cazier (Belgium), Schengen falu (Luxemburg) és a Maastrichti Szerződés (Hollandia) nyerték el a címet.

A Bizottság döntése a nevezések értékelésével megbízott független szakértői testület decemberben közzétett jelentésén alapul. Az Európai Örökséget az utóbbi négy évben elnyert helyszínek száma így harmincnyolcra növekszik.

A Dohány utcai zsinagóga és épületegyüttese Európa első és a világ második legnagyobb zsinagógája. Mellette található egy múzeum és egy levéltár, egy, az I. világháborúban elesett 10 000 magyar zsidó katona tiszteletére elhelyezett emlékmű, egy, a Holokauszt áldozatainak maradványait őrző kert, továbbá a Raoul Wallenberg Emlékpark. A komplexum az együttélés, az emlékezés és a párbeszédre való nyitottság szimbóluma.