Európai Parlament az április 28-i plenáris ülésen szavaz arról, hogy 2018 legyen a kulturális örökség európai éve. A kezdeményezés célja a közös történelmi tudat és identitás megőrzése és megerősítése.

A kulturális örökség fontos szerepet tölt be napjainkban amikor egyre fokozódik a kulturális sokszínűség az európai társadalmakban, emellett hozzájárul a gazdasághoz, a munkahelyteremtéshez és növekedéshez. Az Európai Parlament az április 28-i plenáris ülésen szavaz arról, hogy 2018 legyen a kulturális örökség európai éve. A kezdeményezés célja a közös történelmi tudat és identitás megőrzése és megerősítése.

„Szeretnénk, ha a kulturális örökség újra a megfelelő figyelemben részesülne. Kapja meg a neki kijáró tiszteletet és erősítse meg identitásunkat. Ugyanakkor azt is újra fel kell ismernünk, hogy mi tesz minket európaivá” - mondta Mircea Diaconu (liberális, román) jelentéstevő interjúnkban. A képviselők a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott tárgyalások során azt kérték, hogy az EU 8 millió eurót különítsen el a kulturális örökség európai évének támogatására és népszerűsítésére.

„Az ágazatról szóló kutatások szerint egy befektetett euró több mint 20 eurót termel” - mondta Mircea Diaconu. Egy jelentés szerint az EU-ban nagyjából 300 ezer alkalmazott dolgozik közvetlenül az ágazatban, közvetve pedig körülbelül 7,8 millió munkahelyről van szó.

A kezdeményezés célja

A kulturális örökség európai évének fő célja, hogy felhívja a figyelmet Európa történelmi múltjára, értékeire, a kulturális örökség kínálta lehetőségekre, és egyúttal erősítse az európai identitástudatot.

Az európai év keretében az Unió népszerűsíteni fogja a kulturális sokszínűséget és a párbeszédet a különböző kultúrák között, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a kulturális örökség gazdasági szempontból is hozzáadott értéket jelent a kulturális és kreatív ágazatokban. Az EU szerint a kulturális örökségnek fontos szerepe van a külkapcsolatokban is, ideértve a konfliktusok megelőzését, a konfliktusok utáni megbékélést és a lerombolt kulturális örökség újjáépítését is.

(Európai Parlament)