2018. június 1-2-3.
Mária Terézia már járt itt. És Ön?
Látogasson el Ön is az Esterházy-kastélyba és tapasztalja meg személyesen a kastély, illetve a park rendkívüli hangulatát, atmoszféráját.

Az Esterházy-kastély programja a Történeti kertek, kastélyparkok napja alkalmából:
2018. június 1. - június 3. 10:00 illetve 14:00 órakor kezdődő szakmai vezetések.

A látogatások térítésmentesek, de előzetes regisztráció szükséges a weRfFIJooTbv9MzjAEw1DUbWFya2V0aW5nQGVzenRlcmhhemEuaHU= e-mail címen május 31. (csütörtök) 12 óráig.

A maximum csoportlétszám 20 fő. A látogatások a kastély kovácsoltvas díszkapujától indulnak. A program jellege miatt kényelmes lábbeli viselete javasolt. A program jó idő esetén valósul meg.

A szakmai vezetéseken felül a kastély parkjai 8:00 órától sötétedésig ingyenesen látogathatóak.

Rózsakert

Cziráky Margit grófnő kedvenc virága a rózsa volt, az ő kívánságára épült 1908-ban az eredeti Rózsakert. A korabeli kertről készült egykori fényképek és leírások alapján történt meg a jelenlegi Rózsakert rekonstrukciója. A régi Rózsakertből csak az egykori lugas rendszer és a központi pavilon maradt ránk, e fontos elemek helyreállítása a helyszínen történt meg. A rózsaágyásokba 8000 rózsatő került kiültetésre. A rózsafajták kiválasztásánál cél volt, hogy a kertet Márk Gergely rózsanemesítő által nemesített fajták díszítsék, a Rózsakertben az általa nemesített több, mint 600 fajtából megközelítőleg 300 rózsafajta található. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben helyreállításra került a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

Angolpark

Ezt a területet csak 1906-ban parkosították. Az 1770-es évektől e terület délkeleti sarkában állt a híres Operaház, amely a 19. században leégett. Az Umlauft által tervezett, tájképi kialakítású Angolkertet elegánsan kanyargó utak hálózták be, és számos növénykülönlegességgel gazdagították, amelyek közül ma is sok szép példány látható. A park teljes területe a 2015-ben befejeződött KEOP pályázat keretén belül került felújításra. A kertrészt átszelő négyes hársfasor mentén áll a hercegi istálló épülete, amelyben 1945 után mozi és művelődési ház, a közelmúltig pedig konzervgyár működött, ma pedig üresen áll.

Franciapark

A park központi és leglátványosabb része; a kamarakertekhez hasonlóan túlnőtt tiszafáival az Umlauft-féle neobarokk kompozíció maradványa. Először Anton Zinner tervezett ide egy négyszögletes táblákból álló hímzéses partert bukszusból kiültetett motívumokkal az 1720-as években. „Fényes" Miklós herceg ezt előbb megnagyobbíttatta, majd 1775 körül teljesen átalakíttatta – valószínűleg Jacoby tervei szerint – egy gyepes parterré, amelynek tábláit szobrok, vázák, virágágyak szegélyezték, és szökőkutak díszítették. A 20 ezer kiültetett virágot havonta cserélték, ami óriási költséggel járt. A 19. században a szobrok eltűntek, jelenleg 300 db nagyméretű, kúpformához hasonlító 100 éves tiszafa a fő növény e területen. A partert szegélyező hármas fasort egykor úgy nyírták, hogy az kívülről hosszú, zöld dobozként jelent meg, belül pedig kettős alagutat képezett. A közelmúltban ismét visszavágott idős fák némelyikén még ma is felfedezhető ez a forma.

Díszudvar

A remekmívű kovácsoltvas főkapun belépve tárul elénk a kastélyszárnyak ölelte díszudvar, amely eredetileg nem kertként, hanem ünnepi ceremóniák – például főispáni beiktatás, fogadási felvonulás – helyszíneként szolgált, s ezért a 18. században nem volt növényzettel beültetve.
A gazdag architektúrájú főépület karéjában a szobrászati kompozíciók domináltak: a tér centrumában és az oldalszárnyak grottáiban vizet köpő, sárkányölő jeleneteket ábrázoló szökőkutak, de ide sorolhatjuk az erkélyeket, sőt az emeleti díszterekbe vezető kétkarú díszlépcsőt is, a maga kecsesen kialakított, puttókkal ékes formájával.

A belső udvar neobarokk díszkertté emelése először a kastély 1959-es részleges helyreállítása, majd a 2010-11-es felújítás során történt. A parterek pázsitja, a kúpformára nyírt tiszafák és több ezernyi szezonálisan kiültetett virág üde színei fogadják a kastélyba érkezőket ma is. A csobogó falikutak melletti padokon pihenhetnek meg a kedves idelátogatók.

Cím: 9431 Fertőd–Eszterháza, Joseph Haydn u. 2
Web: http://www.eszterhaza.hu/