Az Európai Kulturális Fórum első napján,december 7-én Milánóban tartották a Kulturális Örökség Európai Éve - 2018 nyitóeseményét. A Tematikus Év, építve a kulturális örökség európai identitástudatot erősítő, Európa jövőjének szilárd alapját képező szerepére, felhívja a figyelmet Európa gazdag kulturális örökségére, a kulturális örökség társadalmi és gazdasági jelentőségére.

Az Európai Kulturális Fórum első napján, Milánóban tartották a Kulturális Örökség Európai Éve - 2018 nyitóeseményét, melyen részt vett Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, az EU Tanácsa észt elnökségének képviseletében Indrek Saar észt kulturális miniszter, Dario Franceschini olasz kulturális miniszter, Petra Kammerevert, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke, valamint a kulturális ágazat és a civil társadalom 800 uniós képviselője. Magyarország képviseletében Csepreghy Nándor miniszterhelyettes úr vett részt Európa kulturális örökségének ünnepén, a KÖEÉ nyitórendezvényén.
 
A Tematikus Év, építve a kulturális örökség európai identitástudatot erősítő, Európa jövőjének szilárd alapját képező szerepére, felhívja a figyelmet Európa gazdag kulturális örökségére, a kulturális örökség társadalmi és gazdasági jelentőségére.
Az Európai Bizottság által koordinált kulturális örökség tematikájú, európai szintű programsorozat egyik fő célja közös örökségünk megőrzése, átörökítésének biztosítása a fiatalok, a jövő generációi számára, hiszen Európa kulturális örökségének felfedezése teszi lehetővé, hogy múltunk megértése által építsük jövőnket. Ezt a célt az Év szlogenje is hűen tükrözi; "Örökségünk: múlt és jövő találkozása"
Büszkeségre ad okot Magyarországnak, hogy Európa kulturális örökségét ünneplő 2018-as évet azzal az elismeréssel kezdheti, hogy a Dohány utcai Zsinagógát egy független szakértői testület az Európai Örökség cím elnyerésére méltó helyszínként ajánlotta az Európai Bizottság figyelmébe. 2018 februárjában veheti át hivatalosan a címet a Dohány utcai Zsinagóga.
A Kulturális Örökség Európai Éve hazai programsorozatában való részvétel lehetőségéről a Miniszterelnökség alábbi linken megjelent közleményéből tájékozódhat: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/parlamenti-allamtitkar/hir/kulturalis-orokseg-europai-eve-2018
Bővebben információt a nyitórendezvényről, a Kulturális Örökség Európai Évéről, az Európai Bizottság alábbi linkjén talál: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-5067_hu.htm