A European Heritage Alliance 3.3 (Európai Örökség Szövetsége 3.3) egy 48 európai, illetve nemzetközi hálózatot és hálózatot magába tömörítő informális platform az Europa Nostra koordinálásával. A Szövetség számos programot valósít meg Európa-szerte idén a Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából.

A Szövetséget 2011-ben az Europa Nostra által szervezett Európai Örökség Konkresszuson alapították Amszterdamban. Ebből az alkalomból Európa fő, örökségvédelem területén tevékenykedő hálózatai megállapodtak egy szorosabb együttműködés kialakításán Európa kulturális és természeti örökségében rejlő még kiaknázatlan lehetőségek elősegítése céljából. Az alapító tagok között számos civil szervezet, történelmi város, múzeum, örökségvédelmi szakértő, magántulajdonos, örökségvédelmi szakértő, oktató található. A Szövetség koordinálását az Europa Nostra látja el, illetve a Szövetség részét képezi az Europa Nostra 'Sharing Heritage – Sharing Values', Kreatív Európa program által finanszírozott projektjének is.

A Tematikus Év keretében számos konferencia, fórum, workshop kerül megrendezésre szerte Európában a Szövetség tagjainak szervezésében.

A részletes programtervezetet illetve bővebb információt a Szövetségről a 'Kapcsolódó anyagok' alatt, illetve a Szövetség honlapján talál.