Az olimpiai láng által ihletett, a Kulturális Örökség Európai Éve keretében megvalósuló nagyszabású európai projekt számos európai országot, köztük Magyarországot is érintve személyes, vallási örökséghez kötődő történeteket gyűjt prominens közéleti személyektől (politikusok, tudósok, művészek), illetve uniós polgároktól európai körútja során.

A Future for Religious Heritage (FRH – Vallási Örökség Jövőjéért) nemzetközi hálózat által elindított kezdeményezést megtestesítő kincsesláda január 8-án a hollandiai Leeuvardenből – 2018 egyik európai kulturális fővárosából – indult, végállomása pedig a Párizsban megrendezésre kerülő FRH konferencia lesz októberben, ahol Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos mutatja be a körút során a kincsesládához tett hozzájárulásokat.

Az út során ünnepélyes rendezvények keretein belül az adott ország közéleti személyei, polgárai járulhatnak hozzá saját személyes történeteikkel a kincsesláda tartalmához.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet Európa gazdag vallási örökségére, megőrzésének fontosságára. A projekt illeszkedik az EU mottójához: ’Egység a sokféleségben’ – az esemény során különböző kultúrákat köt össze egy egységes tevékenységgel, miközben Európa sokszínűségét ünnepli. A projekt a Kulturális Örökség Európai Éve európai eseménysorozatának egyik kiemelt programja is egyben.

A kincsesláda szeptember 14-16. között, a Kulturális Örökség Napok alkalmából érkezik Magyarországra. A Fáklya útvonala itt érhető el.
Az kincsesládában elhelyezett levelek itt olvashatóak.

Kezdeményező: Future for Religious Heritage (FRH – Vallási Örökség Jövőjéért)