"Egyszerűen nincs fontosabb dolgunk talán, mint megismertetni, megszerettetni az utánunk jövő nemzedékekkel a hazájukat, a várost, az országot, ahol felnőnek, s amiért majd tehetnek is, amikor kiléptek a nagy betűs Életbe" - írja a Város- és Faluvédők Szövetsége által meghirdetett ifjúsági pályázat pályamunkáit bemutató kötet előszavában a Szövetség elnöke, Ráday Mihály.

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) évről évre meghirdeti a "Fiatalok az épített és természetes környezet védelméért" című pályázatát, amelyet 2015-ben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozási Díjjal is kitüntetett. A legjobb pályázatokból ötévenként könyv készül, melynek idén immáron ötödik kötete jelent meg, kulturális örökségünket a fiatalok írásain, rajzain, festményein, makettjein keresztül mutatva be.

A kötetben helyet kap többek között Hollókő, Celldömölk, Szombathely, Jászberény épített öröksége, természeti kincsek, generációról generációra szálló történetek, tárgyak bemutatása a gyerekek keze által.