A Kulturális Örökség Európai Évének értékorientált pillérei az európai keresztény kulturális örökség megosztásának előmozdítása, az európai identitás és a közös európai térséghez való tartozás érzésének erősítése – hangsúlyozta Latorcai Csaba a Kulturális Örökség Európai Éve szakmai megnyitó rendezvényén, ahol a résztvevők megismerkedhettek többek között az Év hazai megvalósítási stratégiájával, az állami műemlék-helyreállítási projektekkel, a Magyar Kormány értékmegőrzésre vonatkozó elveivel, célkitűzéseivel.

A Magyar Tudományos Akadémián megtartott nyitóelőadásában a helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a Kormány elkötelezett egy olyan műemlékvédelmi struktúra újralétesítésében, melyben az egyén a közösségben elfoglalt helye és tenni akarása által hozzájárulhat műemlékeink továbbörökítéséhez.

Magyarország Kormánya a hazai épített és természeti örökség védelmét, megőrzését kiemelt feladatnak tekinti, legyen szó hazai jelentőségű, vagy világörökségi helyszínről. Fontos rekonstrukciós és helyreállítási projektek valósulnak meg a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram, a Népi Építészeti Program, a határon túli kulturális örökség védelmét célzó Rómer Flóris terv keretében.

A politikus a műemléki érték megtartó felújítását prioritásnak nevezte, amelynek érdekében a Kormány biztosította a társasági adókedvezmény igénybe vételének lehetőségét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy további támogatási rendszer kidolgozására is szükség mutatkozik, különös tekintettel a magánszemély műemlék-tulajdonosok által végzett felújítások műemléki többletköltségeinek esetleges kompenzálására vonatkozóan.

A tavalyi esztendőben meghirdetett sikeres pályázat folytatásaként, a legveszélyeztetettebb örökségünk, a népi műemlékek felújítására 2018-ban másfél milliárd forint, támogatási forrás áll rendelkezésre.

Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a Kulturális Örökség Európai Évének nyilvánította. Azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Európa történelmi múltjára és értékeire, valamint előmozdítsa és támogassa a közös kulturális örökség védelmére, megőrzésére, népszerűsítésére irányuló erőfeszítéseket.

Az összeurópai esemény hazai szervezői a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság.