Vidéken jó! Hagyományos ormánsági ház, porta és életmód bemutatására került a mai ökotudatos és értékelvű gondolkodás tükrében. A háromnapos program Bőköz Fesztivál ideje alatt valósult meg augusztus 24-26. között a Szaporcai Cifraházban a Kulturális Örökség Európai Éve programsorozatának keretében.

A rendezvény keretében az érdeklődők megismerhették a Szaporcai Cifraházat és a portát, múltját, jelenét, továbbá a jövőbeni terveket, valamint egy udvari kiállítás keretében megtekinthették a valaha a házban élőkről készült archív fotográfiákat. A GóréGalériában Ruprech Judit két fotósorozata volt látható.

Volt ormánsági gasztronómiai termékbemutató, a környék általános iskolájában 1973-ban végzett osztály találkozója, PajtaMozi, este fényfestés, rengeteg találkozás, beszélgetés... Az eseményre Szatyor Győző, a Baranya Megyei Értéktár elnöke is ellátogatott.

Az eseményről bővebben itt és itt olvashat.

A legnagyobb sikere az autentikus módon készített tésztából a helyi asszonyok  segítségével az udvari kemencében sült, helyi és kistermelői alapanyagokból készült, almás, túrós, meggyes, mákos rétesnek vot. A látogatók megfigyelhették a tészta keverését, nyújtását - ezt ki is próbálhatták, töltését, a kemence kezelését, a sütést. A végén alig várták, hogy kézhez kapják a forró, ropogós rétest!

Fotó: Ruprech Judit

Fotó: Ruprech Judit

Fotó: Ruprech Judit

Fotó: Ruprech Judit

Fotó: Ruprech Judit