Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) közzétette a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódó együttműködési projektek pályázati eredményeit. A pályázat keretében 29 projekt kap támogatást, öt projektben összesen hat magyar szervezet vesz részt.

Az Európai Unió kulturális és kreatív ágazatot támogató Kreatív Európa Kultúra alprogramjának keretében 2017 őszén meghirdetett pályázat (EACEA 35/2017) fő célja, hogy tükrözze a kulturális örökség 2018-as európai évének célját, azaz, hogy előmozdítsa Európa kulturális öröksége mint közös erőforrás megosztását és méltányolását, felhívja a figyelmet a közös történelmi múltra és a közös értékekre, valamint erősítse a közös európai térséghez való tartozás érzetét.

A pályázat feltétele volt, hogy a pályázó szervezetek valamely Kreatív Európa programban részt vevő államban rendelkezzenek székhellyel, s a projektek legalább három különböző állam együttműködésében valósuljanak meg.

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete főszervezőként vesz részt a Journey to the Beginnings c. projektben. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont az Unearthing the Music: Sound and Creative Experimentation in Non-democratic Europe és Crafting Europe in the Bronze Age and Today c. projektekben, a Déri Múzeum a Crafting Europe in the Bronze Age and Today c. projektben, a Gödöllői Királyi Kastély az A Place at the Royal Table c. projektben, a Pro Progressione pedig a Journey to the Beginnings c. projektben partnerként  szerepel.

A nyertesek teljes listája és a pályázat további részletei itt érhetőek el.