2018. június 1-2.
A Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertje iskolásoknak szóló foglalkozásokkal, illetve a Családok Évéhez kötődően családi programokkal várja az érdeklődőket a Történeti kertek, kastélyparkok napja alkalmából.

Mediterrán gyűjtemény

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének programkínálata a Történeti kertek, kastélyparkok napja alkalmából:

Június 1. péntek:
9-18 óra között  szakmai vezetések és interaktív foglalkozások iskolás csoportok számára

Június 2. szombat: 
9-18 óra között a 'Családok Évéhez' kötődően a Botanikus kert várja a családokat, akik akár egyénileg, akár vezetéssel megtekinthetik a gyűjteményeket.
A program keretében 15 órától a PTE Művészeti Kar zeneművészeti hallgatóinak koncertjére is sor kerül.

A szakmai programok előzetes regisztrációhoz kötöttek:
YTGycOPgf2iBYm96c29AZ2FtbWEudHRrLnB0ZS5odQ== vagy FWQKYrl7ZhYMZlmaGVsc2NodGFiLmtsYXJhQHB0ZS5odQ== 

Részletes program:

A Botanikus Kert története:

A park 1912-től  a jezsuita Pius gimnázium kertje volt. Botanikus kertté való fejlesztése 1952-ben kezdődött el az akkori Pedagógiai Főiskola Biológia Tanszékének megalapítását követően. Szakmailag jelenleg a TTK Növénybiológia Tanszékhez, gazdaságilag pedig a Kancellária Műszaki Szolgáltató Igazgatósághoz tartozik. A területet 1989-ben nyilvánították megyei természetvédelmi területté.

A 6,85 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg több, mint 8 000 féle növény található, ebből a szabadföldi gyűjteményekben kb. 5 000, az üvegházakban kb. 3 000. Az egyedek száma több mint 100 000 db. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma: 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

2011-ben és 2015-ben 2 KEOP pályázat keretében közel 400 millió forintból újult meg a kert.

Paeonia suffruticosa 'Levander'

A Kert gyűjteményei:

1/ A parkban: mediterrán-, ázsiai-, ausztrál-, amerikai-, japán gyűjtemény mellett bemutatjuk mecseki flóra értékeit, a parkban sok, hazánkban is védett növény található. Emellett van kontinentális-félsivatagi; kőkert és szubtrópusi gyűjtemény a pálmaház előtt, bambuszgyűjtemény, kis angolkert évelőkkel és fűszernövényekkel, vízi- és mocsári gyűjtemény.

Mediterrán gyűjtemény

2/ Üvegházak: pálmaház, mérsékelt növényház, trópusi epifitonház orchideákkal és broméliákkal, hidegház és kaktusz- és szukkulens ház, valamint jelentős dézsás növénygyűjteménnyel rendelkezünk, melyek télen az üvegházakban, tavasztól őszig pedig a szabadban látogathatók.

Leánderek - Pálmaház

A Kert feladatai:

A Botanikus Kert a növények és a park gondozása mellett jelentős hangsúlyt fektet a gyűjteményfejlesztésre, melyet a hazai élőnövénycsere mellett a nemzetközi magcsereprogram (Index Seminum) is segít. Ennek keretében 700 intézettel van magcsere kapcsolatuk. Az oktatás, ismeretterjesztés (látogatók, csoportok fogadása és vezetése), diákok növénykísérleteinek segítése, egyetemi rendezvények díszítése, kiállítások szervezése is feladatai közé tartozik.

A park ősszel

Park őszel. Fotó: Mánfai György

A Botanikus Kert által szervezett további programok a 2018-as év folyamán:

Május 12-13. (10-18 óra): Nőszirom kiállítással egybekötött Kertészeti kiállítás és vásár a Magyar Írisz Gyűjtők Egyesületének közreműködésével

Szeptember: 
A PTE szobrász hallgatóinak szoborkiállítása október végéig az üvegházakban.
09.28. 17-21 óráig (ingyenes program) - Kutatók éjszakája
November 2-3. 10-16 óra: Ősz a Botanikus kertben

December 27-28. 10-14 óra: Trópus a télben

Park őszel. Fotó: Mánfai György

Nanadina domestica

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6.
Web:http://botanikuskert.pte.hu/