2018.09.11-12-13.
A litván Kulturális Minisztérium szakértői találkozót szervez "Modern mozgalom az építészetben - érték a kulturális örökség számára: kelet- és közép-európai perspektíva" (“Modern Movement in architecture - an asset to cultural heritage: a Central-Eastern European perspective”) címmel a KÖEÉ keretében, melyet kétnapos nemzetközi konferencia követ "Modernizmus a jövőért" ("Modernism for the Future") témában.

2018.09.11. - Modern mozgalom az építészetben - érték a kulturális örökség számára: kelet- és közép-európai perspektíva" (“Modern Movement in architecture - an asset to cultural heritage: a Central-Eastern European perspective”)

A szakértői megbeszélés a 20. század első felére jellemző modern építészet megjelenésének hasonlóságait, s ezen építészeti és kulturális örökség a modern városi identitás kialakításában betöltött szerepét vizsgálja a térség országaiban, s feltárja az együttműködés lehetséges irányait ezen örökség védelme, népszerűsítése, s a kulturális turizmus céljaira való felhasználás terén.

Részvétel: modern örökséggel rendelkező városok önkormányzatainak, örökségvédelmi intézmények, illetve a turisztikai szektor képviselői, örökségi helyszínek vezetői és szakértők a kelet- és közép-európai térségből.
A konferencia nyelve angol.

Bővebb információ és regisztráció ezen a linken érhető el. 

2018.09.12-13. - "Modernizmus a jövőért" ("Modernism for the Future")

A konferencia célja a Európa 1920 és 1930 között modern építészeti öröksége sokszínűségének, egyediségének és a közös vonások felfedezése. A konferencia a különböző címek - mint az Európai Örökség cím, Európa Kulturális Fővárosa cím, UNESCO Világörökség státusz által nyújtott lehetőségeket, illetve szerepüket vizsgálja a megőrzés, az örökség-értelmezés és a városfejlesztés vonatkozásában.

Jelentkezési határidő:
Előadók számára 2018. június 30. 12h (EET).
Résztvevők számára: 2018. szeptember.

Bővebb információ és a regisztráció ezen a linken érhető el.

Mind a megbeszélés, mind a konferencia helyszínéül Litvánia a két világháború közötti fővárosa, a kiemelkedő modern építészeti örökséggel rendelkező Kaunas szolgál, mely 2014-ben elnyerte Európai Örökség címet 2022-ben pedig Európa egyik Kulturális Fővárosa lesz.

Szervező: litván Kulturális Minisztérium, Kaunas Önkormányzata, litván Kulturális Örökség Állami Bizottsága