Március 10-én, szombaton került megrendezésre a Petőfi Sándor Szavalóverseny és Március 15-i Ünnepség a szalárdi kultúrotthonban. A Szalárdi János Egyesület már tíz éve minden évben megrendezi a Szalárd körzeti iskolák tanulói számára a versenyt, ezzel tisztelegve nemzetünk nagyjai előtt. Az idei évben a rendezvény a KÖEÉ eseménysorozat részeként valósult meg.

11 településről érkeztek gyerekek, pedagógusok, szülők, hogy megmérettessenek a versenyen. Bihar, Paptamási, Szentjobb, Hegyközujlak, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Hegyközszentmiklós, Kiskereki,  Hegyközszentimre, Jákóhodos, Szalárd képviseltette magát. 48 gyerek szavalatát hallgatta meg a magasrangú zsűri: dr. Pető Csilla tanfelügyelőnő, Szigeti Ferenc nyüvedi lelkész, Fügedy Anikó margittai tanítónő, Hermann Ferenc színész.

Kőrösi Mária tanítónő, a Szalárdi János Egyesület elnöke nyitotta  meg a rendezvényt, és köszöntötte a vendégeket, gyerekeket, pedagógusokat. Megtisztelték még jelenlétükkel  a versenyt és köszöntötték a vendégeket dr. Nagy Miklós polgármester, Prém Mónika igazgatónő és Varga Botond helyi lelkész. 

Mind a kulturális, mind a történelmi bemutatókra már hetekkel előtte megkezdődtek a felkészülések. Kokárdakészítés, rajzok, plakátok, az ünnephez kötődő alkotások díszítik a színpadot és az egész termet.
Mint minden évben az idén is felléptek a szalárdi iskola diákjai és  kórusa valamint  a Pitypang Néptánccsoport ifjú táncosai, akik az 1848-as forradalom eseményeiről tartottak egy rövid műsort Gebe Béla, Gorzó Ilona, Fenesi Amália, Kőrösi Mária  tanárok irányításával.

Négy korcsoportban szavaltak a tanulók egy szabadon választott Petőfi verset. A legtöbben a III. osztályosok jelentkeztek, 18 szavaló, a IV-esek 10-en, az V-VI. osztályosok  12-en, míg a VII-VIII-os tanulók közül 8 szavaló versenyzett.

Az idei évben is fellépett a Pitypang Néptánccsoport, akik egy szatmári lakodalmas táncjátékot mutattak  be. Emellett a résztvevők megtekinthették a szalárdi fiatal képzőművészek vásárlással egybekötött kiállítását: Csete Anna festményeit, Szerefi Brigitta virágait valamit Papp Erzsébet varrónő munkáit.

A díjazottak névsora:
III. osztály
I.díj : Istvándi Sefánia- Hegyközszentmiklós (Napsugár különdíj)
 Mester Dóra Hegyközujlak (Napsugár különdíj)
II. díj:  Szegecs Kevin - Hegyközszentmiklós
III.díj: Béres Sarolt Tamara - Hegyközszentmiklós
Dicséret: Mierlut Gréta – Szalárd
Különdíj : Kovács Vivien Nikolett- Hegyközpályi
Napsugár különdíjak: Csiri Petra – Paptamási, Nagy Patricia – Hegyközszentimre, Teleki Fruzsina - Jákóhodos
IV. osztály
I.díj : Fajt Gréta - Szalárd 
II. díj:  Szabó Zoé- Bihar
III.díj: Dobai Bianka -Jákóhodos
Dicséret: Izsáki Zsanett - Bihar
Különdíj: Orbán Szabolcs – Jákóhodos

V-VI. osztály
I.díj : Nagy Bianka - Paptamási 
II. díj:  Gáspár Dániel- Paptamási
III.díj: MierlutJonatán- Szalárd
Dicséret: Korodi Gabriella- Szentjobb

VII-VIII.osztály
I.díj :Kőrösi Mátyás - Szalárd 
 Kozák Brigitta - Hegyközcsatár 
II. díj:  Mészáros Franciska- Szentjobb
III.díj: Szabó Beáta Csilla - Hegyközcsatár

A rendezvény fődijasa  Szabó Ákos Áron VI. osztályos tanuló Szalárdról.