Az Ars Sacra Alapítvány 2007 óta minden év szeptember harmadik szombatján, a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel összefogva meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Az Ars Sacra Alapítvány a kultúra meghatározó szereplőit és intézményeit kéri fel országos szinten, hogy csatlakozzanak a zsidó–keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti alkotások bemutatásához. Ebben az évben több mint 100 településen közel 600 ingyenes program várja a látogatókat,11 műfajban. Színvonalas zenei kínálatot, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi és szakmai előadásokat, sétákat, tárlatvezetéseket, lelki-, és gyerekprogramokat találnak az érdeklődök a 40 ezer példányban nyomtatott programfüzetben, és a honlapon.

Az Ars Sacra Alapítvány minden év szeptember harmadik szombatján, a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel összefogva meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A Nyitott Templomok Napja kezdeményezéshez 50 település 100 temploma csatlakozott, Abasártól Vizsolyig két határon túli településsel, Csíksomlyóval és Csíkszentkirállyal.

Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ars Sacra Filmfesztivál. Bár nevéhez hű marad, nem leszűkíti, inkább kibővíti a szentség, a szakrális téma fogalmát. A beérkezett 83, két évnél nem régebbi filmből mintegy fél tucat a szomszédos, magyarlakta országokból érkezett. Az öttagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró - döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Moziban (1016 Budapest, Krisztina körút 87-89.) 2018. szeptember 16. és 23. között, a 16:00-20:00 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

Az Ars Sacra Alapítvány honlapján (www.ars-sacra.hu) folyamatos tájékozódhat a programokkal kapcsolatos információkról, esetleges változásokról.

(Ars Sacra Alapítvány)