2018.06.01-03.
2018 júniusának első hétvégéjén valósul meg a Történeti kertek, kastélyparkok napja, amely, csatlakozva a Franciaországban évek óta sikeresen futó programsorozathoz, idén újabb országokkal, köztük Magyarországgal bővül.

A kezdeményezés Franciaországból indult, ahol 2003 óta a Kulturális Minisztérium kertlátogatást („Rendez-vous au jardin”) szervez minden június első hétvégéjén, évente más-más tematikával, hogy az érdeklődők felfedezhessék a közparkokat és a magánkerteket. Az esemény keretében 2017-ben 2300 park és kert nyílt meg a nagyközönség előtt.

Az Európai Kulturális Örökség Információs Hálózata (HEREIN) 2015-ben indította el a „HEREIN in Garden” nevű alprojektjét azzal a céllal, hogy a kertépítészeti örökség szakpolitikájával kapcsolatos kérdések európai szinten is szélesebb körű figyelmet kaphassanak. A szervezet 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve részeként a franciaországi program kibővítését tervezi, melyhez Franciaország mellett idén további 15 ország csatlakozik: Belgium, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Monaco, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia.

Az idei év témája a „Kertek Európája” lesz, melyben különböző jellegű kertek jelentkezésére van lehetőség, legyen az történelmi vagy modern, növény-, gyümölcsös vagy közösségi kert. A program három napból áll: pénteken hagyományosan elsősorban diákok számára szervezett, míg szombaton és vasárnap a nagyközönségnek elérhető programok megvalósítása történik, de lehetőség van akár csak egy vagy két napra is csatlakozni az eseményhez. A költségeket a szervezők állják – bár ösztönzött az ingyenes belépés, van lehetőség a programok belépőjegyhez kötésére is.

A programsorozathoz való csatlakozáshoz egy jelentkezési lap kitöltésére lesz szükség, ezáltal a résztvevő helyszínek felkerülnek egy térképre, amely az összes, Európában zajló programot megjeleníti, illetve megkapják a kommunikációs anyagot az esemény lebonyolításához.

A magyarországi programsorozat itt érhető el.

Főszervező: Kulturális Minsztérium, Franciaország, HEREIN-hálózat
Részvétel lehetősége: kertek, kastélyparkok
Elérhetőség: http://herein-system.eu/gardens; https://rendezvousauxjardins.culturecommunication.gouv.fr/