A Franciaországban immár 16. alkalommal megrendezett "Rendez-vous aux jardins" - "Randevú a kertben" programsorozat a Kulturális Örökség Európai Éve keretében páneurópai kezdeményezéssé bővült, 16 európai ország több, mint 2500 kertje és parkja nyílt meg az érdeklődők előtt.

Franciaországban a Kulturális Minisztérium szervezésében 2003 óta sikeresen futó "Rendez-vous aux Jardins" programsorozat célja a közparkok és magánkertek szélesebb közönséggel való megismertetése. A Kulturális Örökség Európai Éve kiváló alkalom volt a programsorozat kibővítésére, s további 15 országban  - Belgium, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Monaco, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia - ünnepelték kertörökségünk sokszínűségét változatos programokkal június 1-je és 3-a között a közös tematika, "Kertek Európája" köré csoportosulva.

A hétvége során megrendezett közel 3800 program rendkívül változatos volt: workshopok, vezetett túrák, konferenciák, kiállítások, diákok, családok számára szervezett programok várták az érdeklődőket. Az eseménysorozaton összesen két millió látogató vett részt.

Magyarországon a Miniszterelnökség által koordinált Történeti kertek, kastélyparkok napja keretein belül 12 botanikus kert és kastélypark vett részt a kezdeményezésben diákoknak, családoknak, illetve a szakmai közönségnek szóló rendezvényekkel.