Az Európai Bizottság által május 22-én elfogadott Európai Kulturális Menetrend célja, hogy felhívja a figyelmet Európa közös és változatos örökségére, kihasználja a kultúra teljes potenciálját egy befogadóbb és méltányosabb Unió kiépítésében, az innováció, a kreativitás, a fenntartható munkalehetőségek és növekedés támogatásában, valamint az EU külkapcsolatainak erősítésében.

Az állam-, illetve kormányfők a 2017. novemberi göteborgi szociális csúcstalálkozón megvitatták az oktatással, a képzéssel és a kultúrával kapcsolatos aktuális kérdéseket, „Az európai identitás erősítése az oktatás és kultúra révén” című bizottsági közleményre támaszkodva. Felvázolták az európai oktatási térség jövőképét, és bejelentették az új kulturális menetrendet. Ennek eredményeként az Európai Tanács a 2017. december 14-i következtetéseiben felszólította a tagállamokat, a Tanácsot és a Bizottságot, hogy karolják fel a Göteborgban megvitatott napirendben szereplő kérdéseket. Az Európai Tanács kiemelte, hogy a kulturális örökség 2018-as európai éve lehetőséget kínál a kultúra és a kulturális örökség társadalmi és gazdasági jelentőségének tudatosítására.

Az új Európai Kulturális Menetrend a Kulturális Örökség Európai Éve során elindított erőfeszítésekre és kezdeményezésekre kíván építeni, hogy minél teljesebben garantálja a kultúra hozzájárulását a társadalmi és gazdasági fejlődéshez. A Menetrend részét képezi egy Cselekvési Terv is, amely a Tematikus Év végén kerül nyilvánosságra.

A Menetrendről bővebben az Európai Bizottság honlapján olvashat.