A Kulturális Örökség Európai Éve keretében az Európai Bizottság egy interaktív oktatási anyagot fejlesztett ki, hogy ösztönözze a diákokat kulturális örökségük felfedezésére. Az “Európa Kulturális Öröksége” oktatási segédlet a kulturális örökség jobb megértését kívánja elősegíteni, mind a diákok közvetlen környezetében, mind európai kontextusban.

A Kulturális Örökség Európai Évének egyik fontos célkitűzése és egyben Európa kulturális öröksége megőrzésének előfeltétele, hogy megismertesse a gyermekekkel és a fiatalokkal közös örökségünk értékeit – legyen az irodalom, művészet, műemlék, hagyományos mesterségek, szokások. Az “Európa Kulturális Öröksége” oktatási segédlet az UNESCO által meghirdetett Pedagógusok Világnapján (október 5.) került bemutatásra az EU 24 hivatalos nyelvén Az eszköztár 10–15 éves tanulók oktatóinak hivatott segítséget nyújtani ahhoz, hogy a tanórák keretében játékos feladatokon keresztül ismertessék és vitassák meg a kulturális örökség témakörét.

A segédlet a következő kérdésekre hívja fel a figyelmet: Mi a kulturális örökség, és miért fontos annak ápolása és megőrzése? Mit foglal magában Európa kulturális öröksége, és miért osztozunk benne nemzeti határoktól függetlenül? Tudunk-e közös jövőt építeni Európa kulturális örökségének ünneplése és elismerése révén?

Mit tartalmaz az oktatási segédlet?

  • Egy tanári útmutatót, mely elmagyarázza a segédlet használatát, bemutatja annak elemeit
  • Két tanóravázlatot. Az első egy kulturális örökség tematikájú on-line játékra épít, melyen keresztül a tanárok interaktív módon tudják megismertetni a témát a diákokkal. A második tanóra kreatív és gyakorlati projekteken keresztül ösztönzi a diákokat kulturális örökségük Európai dimenziójának felfedezésére.
  • 16 konkrét projektjavaslat, melyek akár a tanteremben, akár azon kívül megvalósíthatóak.
  • A „Detektívek a kulturális örökség nyomában” online játékot, melynek célja, hogy bemutassa Európa kulturális örökségét egy játékos és szórakoztató kérdéssorral, két nehézségi szinten (10-12 éveseknek, 13-15 éveseknek).

Az oktatási segédlet ezen a linken érhető el.

Az oktatási segédletről bővebben itt olvashat.