2018.03.30-04.01.
A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban, Hajdúdorogon sajátos ünnepi hagyomány kapcsolódik Húsvéthoz: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét Vasárnapig hagyományos viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban.

Hajdúdorogi Krisztus-katonák. Átlényegítés

Húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe. Kereszthalálát követően „Föltámadt Krisztus halottaiból, Legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott!”.

A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban, Hajdúdorogon sajátos módja alakult ki az erre való emlékezésnek: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét Vasárnapig hagyományos viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban. Ők a Krisztus-katonák.

Nagypéntek

Fő feladatuk a szentsírnak, Jézus szimbolikus nyughelyének őrzése. Ezen túl jelen vannak az éjféli Feltámadási Szertartáson, illetve a Húsvét vasárnapi ünnepélyes Szent Liturgián és Pászkaszentelésen, az ünnepi eledelek megáldásán.

Sírőrzés

A sírőrzés szokása évszázadokkal ezelőtt német nyelvterületen, majd a Kárpát-medencében jelent meg, és az adott térségre, településre jellemző módon fejlődött ki. Azonban szinte teljesen megszűnt a húsvéti ünnepkör e paraliturgikus eleme, így méltán lehetnek büszkék a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség hívei a ma már egyedülállónak tekinthető, töretlenül élő Krisztus-katonaság intézményére. Az ilyenkor ide látogató kívülállók pedig igazi kuriózum részesei lehetnek a hajdúdorogi húsvéti események kapcsán.

A hagyományt 2016-ban felvették a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére.

Keresztcsókolás

Projektgazda: Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházközség
Program típusa: Rendezvény
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Hajdúdorog
Elérhetőség: www.gorogkatolikus.hu