Somos együttes koncert és a Tokaji Borlovagrend bemutatója a Kulturális Örökség Európai Éve kapcsán Brüsszelben

2018. április-szeptember
Az Európai Kulturális Örökség Éve alkalmából a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata meghívására a Somos együttes vesz részt a brüsszeli Balkán Trafik fesztiválon. A Tokaji Borlovagrend 2018 második felében mutatkozik be a brüsszeli magyar intézetében. Az esemény részeként tokaji borok kóstolójára is sor kerül. Emellett Róth Miksa alkotásairól egy fotókiállítás kerül megrendezésre.

Falusi Húsvét

2018.03.29-04.01.
A Húsvét előtti Nagyhéten már elkezdődik a készülődés a Sóstói Múzeumfaluban a feltámadás ünnepére. Hagyományos ünnepi népi ételeket készítenek, tojásokat festenek a megye motívumait felhasználva különböző technikákkal és természetesen hagymahéjjal festve. A húsvéti szokásokat helyi néptánc és hagyományőrző csoportok mutatják be a közönséget bevonva, a leányokat meglocsolva. Minden éveben református istentisztelet keretében adnak hálát a feltámadás csodájáért, majd a templom utáni játékokra invitálják a látogatókat.

A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon

2018.03.30-04.01.
A „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban, Hajdúdorogon sajátos ünnepi hagyomány kapcsolódik Húsvéthoz: Nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától Húsvét Vasárnapig hagyományos viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a Görögkatolikus Székesegyházban.

Lakókapcsolatok – utcai kosárlabda mérkőzések Pécsett Kertváros és Uránváros között

2018.05.05-06.
Kertváros és Uránváros: Pécs két legnagyobb része, ahol a város lakosságának 70 százaléka él. A közcélú kezdeményezések, a közösségi kikapcsolódás gyakorlata hiányzik Pécs ezen részeiből. Az Eklekta Egyesület által szervezett Lakókapcsolatok elnevezésű projekt a közösségi terek újragondolásával és az utcai kosárlabda által szeretné cselekvésre ösztönözni a két városrész lakosságát, erősíteni a helyi identitást, valamint a csoportok és személyek közötti kapcsolódásokat.

Pünkösdi Örökség Ünnep – Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozó

2018.05.20-21.
A rendezvény a szellemi kulturális örökség közösségek bemutatkozása a Skanzen népi műemléki környezetében. A program része kézműves bemutató, színpadi produkció, fontos eleme a közönség aktív bevonása a tevékenységekbe: viseletek felpróbálásával, táncok tanulásával, ételkostolóval. A látogatók a közvetlen találkozás során ízelítőt kapnak a közösségek örökségi gyakorlataiból, átélhetik a közösségi identitást, személyesen megtapasztalhatják a tudás, a készség, a kifejezési formák megnyilvánulását.

Magyar régészet napja 2018

2018.05.25.
A Savaria Múzeum változatos programokkal várja az érdeklődőket a Magyar régészet napja alkalmából. Az iskolások, illetve családok számára szervezett programok játékos formában hozzák közelebb a régészet tudományát a résztvevőkhöz. Emellett régészeti témájú előadásokra is sor kerül a program keretein belül.

Örvényeshegy Piknik

2018.05.25-27.
2018-ban elindul az I. Örvényeshegy Piknik, az ország legújabb összművészeti fesztiválja Zala megyében. Zalacsány, Örvényeshegy egy mesebeli hely a zalai dombságban. Az erdőszéli, gyönyörű természeti környezet tökéletes helyszíne koncerteknek, színházi előadásoknak, irodalmi programoknak. A vendégeket a hazai művészvilág legjobbjai várják majd, a fesztivál emellett különleges gasztroélményeket is kínál.

Kárpát-medencei Tűzoltózenekari Találkozó

2018.06.01-03.
A rendezvény célja bemutatkozási és tapasztalat megosztási lehetőséget teremteni a határon belüli és határon túli amatőr tűzoltó zenekarok számára. A hagyományteremtő szándékkal létrejövő találkozó szakmai fórumot biztosít az érintetteknek, erősíti a nemzeti összetartozást.

V4-es néptáncfesztivál, Ljubljana

2018.06.22-24.
A szlovén Tine Rožanc néptánccsoport régi együttműködésre tekint vissza a régió más tánccsoportjaival. Az előadásra délután az utcán, este pedig a szlovén tánccsoport szokásos fellépési helyén, a Cankarjev domban kerül sor - Szlovéniában látványos néptánc előadással széles közönséget lehet megszólítani, és ezzel párhuzamosan a V4-es prioritásokat kommunikálni. Az esti előadás 600 fős teremben zajlik. Másnap néptánc-műhelyfoglalkozásokra kerül sor a Balassi Intézetben.

Hagyományteremtő SZÁSZ-Várnap

2018.06.24.
Idén második alkalommal kerül megrendezésre Szászváron a SZÁSZ-Várnap. A Szászvári Vár a Baranya Megyei Értéktár egyik eleme és felterjesztésre került az Országos Értéktárba is. A szervezők szándéka, hogy a rendezvény a térség egyik kimagasló hagyományőrző és helyi értékeket felvonultató eseményévé nője ki magát a közeljövőben.

IX. Nemzetközi Zenei Fesztivál - "Selyem út"

2018.06.27 -07.01.
A projekt célja a magyar-azeri közös kulturális örökség tudatosítása és a két nép közötti szimpátia további erősítése, öregbítené az Azerbajdzsánban Magyarországról kialakított pozitív képet és kiválóan szolgálná a kulturális kapcsolatok fejlesztését és az azeri emberekben a magyarokkal kapcsolatban kialakított rokonság tudatot.

Művészetek Völgye Fesztivál

2018.07.20-29.
A Művészetek Völgye Magyarország legrégebbi összművészeti fesztiválja. 1989 óta a Balatonfelvidék falvainak meghatározó programsorozata. Az esemény egyet jelent a minőséggel, ötvözi a hagyományt és az innovációt. A Művészetek Völgye egyre népszerűbb, célja a barátságos, emberközeli légkör megtartása és a kulturális minőség iránti elkötelezettség.

Mároki lakodalmas

2018.08.11-12.
Minden év augusztusában kerül megrendezésre a két napos Mároki Lakodalmas, mely minden korosztály számára szórakozást és kikapcsolódást biztosít. A rendezvény egy igazi hagyományőrző lakodalom köré épül, ahol a falu két részét képviselő menyasszony és vőlegény házasságot köt. Ezen a napon a hagyományőrző lakodalom szinte minden népi jellegzetessége képviselteti magát, így az ide látogató részt vehet a vőfély által vezetett násznép felvonuláson, a lánykikérésen és a szertartás minden mozzanatában.

Dobronka Cirkusz, Világszám! Marionettcirkusz Szaporcán!

2018.08.11.
Egy nemes kultúrmissziós munka és gyűjtés eredményeképpen, nagy sikerű és most ingyenes előadásával örvendezteti meg az ormánsági nagyérdemű közönséget, kicsiket és nagyokat a Szaporcai Cifraház udvarán felállított nagy színpadon a Dobronka cirkusz, világszám!

"Legyen a zene mindenkié"

2018.08.20.
A Kárpát-medence országaiban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, a moldvai magyarság körében) működő, elsősorban a magyar népzenei hagyományokat, népzenei értékeket őrző és népszerűsítő, népzenei együttesek és szólisták Kisvárdán való találkoztatása valósul meg a program keretében. Repertoárjaikat nagy koncert keretében mutatják be a közönség számára. A program hozzájárul a magyar kulturális örökség részét képező, a népzene világát jellemző kulturális sokszínűség népszerűsítéséhez.

Nyitott udvar, nyitott ház a Szaporcai Cifraházban

2018.08.24-26.
A Bőköz Fesztivál ideje alatt megvalósuló háromnapos program során az érdeklődők kipróbálhatják a szövést, mint hagyományos mesterséget, lesz rétessütés autentikus módon készített tésztából a helyi asszonyok segítségével,illetve a Szaporcai Cifraházat bemutató fotókiállítás, esténként pedig filmvetítések.

8. Esztergomi Liszt Hét

2018.08.26-31.
A Liszt Ferenc Társaság az Esztergomi Bazilika felszentelésének 162. évfordulója alkalmából rendezi meg a 8. Esztergomi Liszt Hetet . A Liszt Fesztivál 6 napján Liszt Ferenc, a nagy magyar és európai zeneszerző géniusz kevéssé ismert művei hangzanak el Esztergom különböző helyszínein (Bazilika, Szent Adalbert Központ, Ferences templom) helyi és országos hírű előadóművészek, kórusok, zenekarok előadásában.

Sumeni Kossuth Lajos Emlékház felújítása

2018. szeptember - november
A Kulturális Örökség Európai Éve keretében felújításra kerül a Kossuth emigrációjának bulgáriai tartózkodását bemutató, 1949-ben megnyílt Kossuth Lajos Emlékház. A Magyar Nemzeti Múzeum szakmai és anyagi támogatásának köszönhetően a múzeum megalapításának 65. és Kossuth Lajos Sumenbe érkezésének 165. évfordulója alkalmából 2014-ben az emlékház kiállítási anyagát is felújították. Ebben az évben az 1848/49 forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójának is szentelve az emlékház kiszolgáló helyiségeinek műszaki felújítása van napirenden, amelyet a KKM a sumeni önkormányzattal és a Sumeni Területi Történeti Múzeummal közösen valósít meg.

Kozármislenyi Nemzetközi Szüreti Fesztivál

2018.09.06-09.
Szeptember elején 4 napos nemzetközi szüreti fesztivált rendez a Józsa Gergely Néptánc Egyesület Kozármisleny városban, Magyarországról, Horvátországból, Lengyelországból, Romániából és Olaszországból érkező tánccsoportok közreműködésével.

Kerekdomb Fesztivál

2018.09.13-16.
A Zempléni-hegység templomai, udvarai, kastélytermei, nemesi kúriái, dűlői és egyszerű parasztházai néhány napra fesztiválhelyszínekké avanzsálnak Tállyán. A Kerekdomb Fesztivál egy olyan hiánypótló közösségi esemény, amely minőségi kulturális, zenei, turisztikai és
borélményt nyújt, s teszi mindezt magas színvonalon, a falunapokon és szüreti vigasságokon messze túlmutató programkínálattal, az összművészetiség gondolatát középpontba álítva.

Egy kegykép újjáéledésének titkai a torbágyi templomban

2018.09.15. 18:45
A torbágyi plébánián 2016-ban indult a főoltár megújulása az oltárhátfal restaurálásával, melynek során a főoltár régi-új színvilágának felszínre kerülésével Szűz Mária kegyképe „újjáéledésének” is tanúi lehetünk. Az Ars Sacra Fesztivál első napján tartandó előadás során az érdeklődők megismerhetik a templom műemlék faberendezését, Biatorbágy egyik legjelentősebb kulturális értékét.

Ars Sacra Fesztivál

2018.09.15-23.
Az Ars Sacra Alapítvány 2007 óta minden év szeptember harmadik szombatján, a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel összefogva meghívja a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Kulturális Örökség Napok 2018

2018. szeptember
Az Európai Örökség Napok a legszélesebb körben ünnepelt kulturális esemény Európa-szerte, amely az Európa Tanács kezdeményezésére jött létre. Évente több ezer látogatót vonzanak a eseménysorozat keretében megvalósuló, közös örökségünket bemutató programok.

Ünnepi házimuzsika - 30 éves az Óbudai Társaskör és 200 éves az épülete

2018.10.01. 19 óra
Az Óbudai Társaskör által megrendezésre kerülő ünnepi házimuzsika esten közreműködnek a Társaskörben otthonra lelt zenekarok. A koncert előtt a Társaskör hangversenyterme felveszi a Till Ottó-terem nevet. Till Ottó (1929-2011) Óbuda díszpolgára, zenepedagógus és a 64 éves Óbudai Kamarazenekar alapítója. A Kiégő Izzók alkotóműhely a Társaskör falára a régi épület fotóit fogja fényfestési technikával vetíteni.

Magyar népművészeti mesterségek régen és ma, Kairó

2018.10.21-22.
Magyar népi mesterségeket bemutató előadást és kézműves foglalkozást is magába foglaló program a 15. születésnapját ünneplő El Sawy Culture Wheel által szervezett nemzetközi kulturális eseményen (Sakia Exhibition for Cultural Services) a Hagyományok Háza támogatásával. Két kézműves mester előadására kerül sor, ahol az általuk gyakorolt népművészeti mesterség múltját és jelenben való továbbélése kerül bemutatásra, majd a kézműves foglalkozások alkalmával lehetőség lesz a hagyományos mesterségek, technikák és anyagok felhasználásának kipróbálására is.

Zászlós felvonulás az európai kulturális örökség sokszínűségének ünneplésére az Erasmus Student Network Hungary szervezésében

2018.10.27.
Az Erasmus Student Network Hungary által szervezett felvonulás célja, hogy minél több fiatalt bátorítson az európai kulturális örökség felfedezésére és befogadására Magyarországon, valamint hogy erősítse a közös európai térhez való tartozás érzését. A program keretében 18 egyetem diákjai vonulnak fel különböző zászlókkal Budapest legszebb részein, ezzel is képviselve az EU "Egység a sokféleségben" mottóját.

Márton-napi fénymenet

2018.11.09.
A rendezvény célja a kihalófélben levő Márton-napi hagyományok életben tartása, hogy az igazi élményt nyújtva felkeltse a mai generációk érdeklődését. A lámpás fénymenet évről évre több látogatót vonz, ami idővel találkozási ponttá alakult. 2018 novemberében negyedik alkalommal kerül megrendezésre.

Centenáriumi megemlékezések a M.Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányáról Sopronba költözésének 100. évfordulóján

2018.12.04.
A selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 180 év alatt kialakult diákszokások Magyarországon egyedülállóak, és a mai napig élnek Sopronban, Miskolcon, Dunaújvárosban és Székesfehérváron, az utódkarok diáksága között. A M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányáról való elköltözése és Sopronban való letelepedésének centenáriumát a Soproni Egyetem számos programmal ünnepli.