2018.05.05-06.
Kertváros és Uránváros: Pécs két legnagyobb része, ahol a város lakosságának 70 százaléka él. A közcélú kezdeményezések, a közösségi kikapcsolódás gyakorlata hiányzik Pécs ezen részeiből. Az Eklekta Egyesület által szervezett Lakókapcsolatok elnevezésű projekt a közösségi terek újragondolásával és az utcai kosárlabda által szeretné cselekvésre ösztönözni a két városrész lakosságát, erősíteni a helyi identitást, valamint a csoportok és személyek közötti kapcsolódásokat.

Számos közismerten elhanyagolt, gazdátlan tér, épület van a városban. Ezek frekventáltságuk okán is, vagy mert egykor fontos színterét adták a város közösségi életének, az itt lakók fejében, mentális térképükön a mai napig fontos szerepet töltenek be. Az Egyesület szándéka ezeket a tereket közösségi forrásokból, az összefogás erejével ismét használhatóvá tenni. Ezt a célt szolgálja a Lakókapcsolatok projekt is, amely nagy mértékben támaszkodik a helyi lakosság, az itt élő sok nemzetiségű egyetemi társadalom aktív részvételére.

A projekt általános célja, hogy a közös időtöltés -a játék eszközével- hozzájáruljon egymás kultúrájának megismeréséhez, ezáltal a közös kapcsolódási pontok, történelmi hagyományok felfedezéséhez. További célja, hogy növelje a megértésen és megismerésen alapuló társadalmi integrációt az eltérő kulturális, társadalmi és nemzetiségi háttérrel rendelkező szereplők, résztvevők között, ez hozzájárul a tényleges európai-, és helyi identitás megerősítéséhez. A tervezett workshopok, zenei programok tartalmas szórakozást kínálnak, a programsorozat egésze pedig jó példát szolgáltat a cselekvő közösségek létrejöttére, a közterek használatára.

Projektgazda: Eklekta Egyesület
Program típusa: rendezvény
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Pécs
Elérhetőség: https://pecsiziccer.wordpress.com/