2018.03.29-04.01.
A Húsvét előtti Nagyhéten már elkezdődik a készülődés a Sóstói Múzeumfaluban a feltámadás ünnepére. Hagyományos ünnepi népi ételeket készítenek, tojásokat festenek a megye motívumait felhasználva különböző technikákkal és természetesen hagymahéjjal festve. A húsvéti szokásokat helyi néptánc és hagyományőrző csoportok mutatják be a közönséget bevonva, a leányokat meglocsolva. Minden éveben református istentisztelet keretében adnak hálát a feltámadás csodájáért, majd a templom utáni játékokra invitálják a látogatókat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei húsvéti hagyományok felelevenítése, őrzése és interaktív bemutatása a Sóstói Múzeumfalu egyik kiemelt tevékenysége. A Múzeumfalu évről évre készülődk a Nagyhéten a Húsvéthétfői napra olyan formán, ahogy az egykori falusi emberek tették felekezetüknek megfelelően. A Kulturális Örökség Európai Éveben a megye színes húsvéti szokásait ezen a rendezvényen ismerheti meg a nagyközönség olyan közreműködők segítségével, akik hitelesen mutatják be azokat, hagyományőrző tevékenységük pedig aktív közreműködésre sarkallja a látogatókat.

Idén még inkább fókuszba került az élményközpontú ismeretátadás, így Magyarország legnagyobb regionális skanzenjében lévő porták házaiban életre kel a történelem.

Projektgazda: Sóstói Múzeumfalu
Program típusa: rendezvény
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő
Elérhetőség: http://www.muzeumfalu.hu/