2018.05.20-21.
A rendezvény a szellemi kulturális örökség közösségek bemutatkozása a Skanzen népi műemléki környezetében. A program része kézműves bemutató, színpadi produkció, fontos eleme a közönség aktív bevonása a tevékenységekbe: viseletek felpróbálásával, táncok tanulásával, ételkostolóval. A látogatók a közvetlen találkozás során ízelítőt kapnak a közösségek örökségi gyakorlataiból, átélhetik a közösségi identitást, személyesen megtapasztalhatják a tudás, a készség, a kifejezési formák megnyilvánulását.

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

A rendezvény egyszerre magában hordozza az örökség láthatóvá válását, közösségi jellegét, a tudásátadás lehetőségét, felhívja a figyelmet a szellemi kulturális örökség jelentőségére, megőrzésének fontosságára. Ugyanakkor segíti a párbeszéd kialakulását, megerősítését.

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

A program szereplői mindazok a közösségek, amelyek képviselik a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő örökség-elemeket, továbbá az UNESCO listin szereplő örökségek is meghívást kapnak.

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

A rendezvény azért is fontos, mert kiváló alkalom a hazai és európai közösségek találkozására, egymás örökségmegőrzési gyakorlatának megismerésére, kölcsönös tapasztalatszerzésre. Lényeges számukra, hogy megismerik azt a kontextust, amelybe a nemzeti jegyzékre, illetve a reprezentatív listára vétellel kerültek. Az UNESCO egyezmény célkitűzései ily módon gyakorlattá válnak: valóban felértékelődik a szellemi kulturális örökség jelentősége helyi, nemzeti és nemzetközi szinten, valósággá válik egymás kultúrájának, a kulturális sokszínűségnek az elismerése, érzékelhetővé válik a kreativitás, a közösségi tudás, átélhető lesz a közösségi identitás érzése, és a közösségek aktív részvételével ünnepelhető a kulturális örökség. Kölcsönösen elismerik ezeket a közösségi gyakorlatokat, és kifejezésre juttatják a kulturális sokszínűség megbecsülését.

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Projektgazda: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága
Program típusa: Fesztivál
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Szentendre
Elérhetőség: www.szellemikulturalisorokseg.hu