2018. szeptember
Az Európai Örökség Napok a legszélesebb körben ünnepelt kulturális esemény Európa-szerte, amely az Európa Tanács kezdeményezésére jött létre. Évente több ezer látogatót vonzanak a eseménysorozat keretében megvalósuló, közös örökségünket bemutató programok.

Az Európai Örökség Napok az Európa Tanács kezdeményezésére 1985-ben jött létre, majd 1999-ben az Európai Unió is csatlakozott hozzá. Minden év szeptemberében 50 országban – az Európai Kulturális Egyezmény Részes Államaiban kerül megrendezésre, melynek során számos emlékhely és műemlék várja ingyenesen a látogatókat.

2017-ben Magyarországon a programsorozat a közös tematikát követte, mely az „Örökség és a természet” volt, más témák kiemelése mellett. Így például a Reformáció 500. évfordulóját is felkarolva a „kálvinista Róma”-ként is emlegetett Debrecenben került megrendezésre a szeptember 15-i magyarországi nyitóesemény. A fesztivál keretében a látogatók kulturális sétákon, zenei előadásokon vehettek részt, lehetővé téve a körülöttük levő örökség felfedezését. A gazdag programkínálat kreatív programokon keresztül segítette elő a természet és az örökség egységének erősítését, mint például botanikus séta a Károlyi-Kastélyban, kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény keretében a Tejfalussy-házban, látogatás a Battyány-Montenuovo Mauzóleumban.