2018. április-szeptember
Az Európai Kulturális Örökség Éve alkalmából a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata meghívására a Somos együttes vesz részt a brüsszeli Balkán Trafik fesztiválon. A Tokaji Borlovagrend 2018 második felében mutatkozik be a brüsszeli magyar intézetében. Az esemény részeként tokaji borok kóstolójára is sor kerül. Emellett Róth Miksa alkotásairól egy fotókiállítás kerül megrendezésre.

A Romániában élő csángó-magyar kisebbség három főcsoportra osztható, a moldvai, a gyimesi és a barcasági csángók. A Somos együttes célja a moldvai és gyimesi csángó-magyarok zenéjének és kultúrájának megismerése és megismertetése. Játékukban és előadásmódjukban egyaránt törekednek a hagyományok megőrzésére. Az autentikus régi muzsikákat elevenítik fel és játsszák a mai ember igényeinek megfelelően. Táncházak, fesztiválok, egyéb táncos rendezvények gyakori meghívottai. Zenéjükben olyan hagyományos hangszerek szólalnak meg, mint furulya, kavál, tilinkó, hegedű, koboz, dob, gardony és doromb.

A Somos együttes a brüsszeli BOZAR-ban a Balkán Trafik (2018. április 19-22.) keretében lép fel. A fesztiválon Délkelet-Európa különböző kulturális közösségeinek művészei mutatkoznak be. A belgiumi közönség koncerteken, filmvetítéseken, táncbemutatókon, beszélgetéseken és workshopon keresztül fedezheti fel a térség sokszínű kulturális örökségét.

A Tokaji borvidék különleges helyet foglal el a magyar és az európai borvidékek között is. Az itt készült borok, köztük a tokaji aszú talán a leghíresebb magyar bor, több évszázados márka, magyar különlegesség. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben Budapesten tartott ülésén fogadta el azt a felterjesztést, ami a világörökség részévé tette a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájat. Európa hét országában (Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Svájc) tizenegy olyan világörökségi terület található, ahol a kultúrtájnak a borvidék is része. Az európai helyszínek közös tulajdonsága a táj különleges és egyedi megformálása, amely tükrözi az ott élő emberek évezredes szőlőművelési tevékenységét. Az egyes borvidékek egyedi borait védelemben részesítik, biztosítva az állandóságot. A világörökségi borvidékek mindegyikén található egy vagy több kiváló világmárka.

A Róth Miksa üvegablak- és mozaikművész munkásságát bemutató Megszínesített Napfény című fotókiállításról bővebben itt olvashat.

A programok időpontja:
Somos együttes: 2018. április 19-22.
Tokaji borlovagrend bemutatója: 2018. második fele

Projektgazda: Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata
Program típusa: koncert, borbemutató
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Brüsszeli Balassi Intézet (bemutató), BOZAR, Brüsszel (Balkan Trafik fesztivál)
Elérhetőség: http://www.brusszel.balassiintezet.hu/