2018. szeptember - november
A Kulturális Örökség Európai Éve keretében felújításra kerül a Kossuth emigrációjának bulgáriai tartózkodását bemutató, 1949-ben megnyílt Kossuth Lajos Emlékház. A Magyar Nemzeti Múzeum szakmai és anyagi támogatásának köszönhetően a múzeum megalapításának 65. és Kossuth Lajos Sumenbe érkezésének 165. évfordulója alkalmából 2014-ben az emlékház kiállítási anyagát is felújították. Ebben az évben az 1848/49 forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójának is szentelve az emlékház kiszolgáló helyiségeinek műszaki felújítása van napirenden, amelyet a KKM a sumeni önkormányzattal és a Sumeni Területi Történeti Múzeummal közösen valósít meg.

Magyarország és Bulgária támogatja országaikban a másik fél kulturális örökségéhez tartozó emlékhelyeinek feltárását, megőrzését és bemutatását, s ehhez kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak. A kulturális örökségéhez tartozó emlékhelyek megőrzése és bemutatása terén mérföldkőnek számít a Kossuth Lajos Emlékház felújítása.

A programban részt vevő partnerek: a Sumeni Önkormányzat és a Sumeni Területi Történeti Múzeum

Projektgazda: Szófiai Magyar Intézet
Program típusa: rendezvény (a felújított emlékház ünnepélyes megnyitója, kulturális programok)
Célcsoport: a kultúrával (irodalom, magyar nyelvoktatás, történelem, muzeológia) foglalkozó szakemberek, tanulók, a magyar történelem és irodalom iránt érdeklődők
Helyszín: Sumen, Bulgária