2018.12.04.
A selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 180 év alatt kialakult diákszokások Magyarországon egyedülállóak, és a mai napig élnek Sopronban, Miskolcon, Dunaújvárosban és Székesfehérváron, az utódkarok diáksága között. A M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányáról való elköltözése és Sopronban való letelepedésének centenáriumát a Soproni Egyetem számos programmal ünnepli.

Selmeci diákhagyományok. Szentendrei Szabadtéri Múzeum. Fotó: Farkas-Mohi Balázs

A selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémián 180 év alatt kialakult diákszokások Magyarországon egyedülállóak, és a mai napig élnek Sopronban, Miskolcon, Dunaújvárosban és Székesfehérváron, az utódkarok diáksága között. Jelentősebb elemei a tanév elején a balekfogadás, balekoktatás, balekvizsga és balekkeresztelés és keresztlevél, majd balekbál. Év közben szakestélyek  – mulatozás évszázados hagyomány szerint, választott tisztségviselők (elnök/Preases, háznagy/Maior domus, nótabíró/Cantus preases, visszhang/Contrapunkt, balekcsősz/Fuchsmaior, stb.) vezetésével, önként vállalt fegyelem korlátai között, – egyedi nótakincs (nótáskönyvek, hangfelvételek, Cd-k), egyenruha (karok szerint, több hozzá tartozó szokással), bálok, a tanév végén pedig a ballagás – valetálás – eseményei (szalag- és korsóavató szakestély, kőhattyú-tollazás, karnevál, a végzős évfolyamok zászlóval, és bányászlámpás szalamanderrel felvezetett ballagása fáklyások között a városon át, s búcsú a várostól, valétabál).

További elemek és események: egész életre szóló barátságok (balek-firma kapcsolat), diáktanszékek szerte a város vendéglőiben, firmaavató szakestély, temetések és gyász-szakestély, Selmeci diáknapok (évente valamelyik utódkaron, és minden 5. évben Selmecbányán megrendezett hagyományápoló rendezvény), Cantus-verseny (ki tud többet a „selmeci nótákból”?), tarokkverseny, emlékfolt/flekk és jelvény (az egyenruhára), a diákság által kiadott könyvek, és képeslapok, stb. Mindez 2014 óta a Nemzeti Kulturális Örökség része!

A M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányáról való elköltözése és Sopronban való letelepedése centenáriumán számos program valósul meg a Soproni Egyetem szervezésében: színházi előadás Sopronban, emlékező utazás Selmecbányára, konferencia, koszorúzás és fáklyás felvonulás, emlékkönyvek kiadása, emléktárgyak készíttetése, kiállítások.

Programban résztvevő partnerek: Miskolci Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Óbudai Egyetem, Sopron MJV Önkormányzata, Selmecbánya (Sopron testvérvárosa) Önkormányzata

Projektgazda: Soproni Egyetem
Program típusa: rendezvény, kiállítás, konferencia, tanulmány, látogatás
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Sopron – Selmecbánya (Banská Štiavnica)
Elérhetőség: http://uni-sopron.hu/