2018.08.20.
A Kárpát-medence országaiban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, a moldvai magyarság körében) működő, elsősorban a magyar népzenei hagyományokat, népzenei értékeket őrző és népszerűsítő, népzenei együttesek és szólisták Kisvárdán való találkoztatása valósul meg a program keretében. Repertoárjaikat nagy koncert keretében mutatják be a közönség számára. A program hozzájárul a magyar kulturális örökség részét képező, a népzene világát jellemző kulturális sokszínűség népszerűsítéséhez.

A program célja a Kárpát-medencében élő magyarság és a velük együtt élő nemzetiségek – elsősorban a magyarság által lakott – különböző tájegységek területén fellelhető magyar népzenei örökségek, hagyományok ápolása, népszerűsítése, fiatalabb korosztályokra való átörökítése.

A tervezett nemzetközi koncert keretében a lakosság közvetlenül is megismerkedhet határainkon innen és túli tájegységeink területén élő kulturális népzenei örökségeinkkel. A koncert a hagyományok fenntartását, további ápolását segíti elő.

A rendezvényen résztvevő csoportok: Nyírség-tirpák Népzenei Együttes (Nyíregyháza), Garabonciás Népzenei Együttes (Tuzsér), Weiner Leó Zeneiskola Vonós Együttese (Kisvárda), SZŐLŐFÜRT Citera zenekar (Kisgéres, Szlovákia),  Bartók Béla Hagyományőrző Népzenei Együttes (Szatmárnémeti, Románia).

Projektgazda: Van Esély Közhasznú Egyesület
Program típusa: rendezvény, előadás
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Kisvárda
Elérhetőség: www.vaneselykhe.hu