A felújított történeti Voit orgona avatása a budapesti Zeneakadémia Nagytermében

2018.10.22.
A budapesti Zeneakadémia Nagytermének meghatározó eleme, az eredetileg 1907-ben, a német Voit cég által épített történeti orgona hosszú kutatómunka és teljes körű felújítás után visszakerül eredeti helyére. Az EMMI által támogatott felújítást nagyszabású orgonaavató koncerttel ünnepli a Zeneakadémia 2018. október 22-én.

Fotó: Fazekas István

Az Europa Nostra-díjas és Európai Örökség címet is elnyert budapesti Zeneakadémia főépületének teljes körű rekonstrukcióját követően tűzte ki célul az 1907 évi átadáskor a Nagyteremben található, de az évek során más hangszerrel helyettesített Voit orgona felújítását és eredeti helyére történő visszaállítását. Az orgonát Európa akkoriban vezető orgonagyártó cége, a német Voit & Söhne építette, a hangszer felújításához a magyar partner olyan - szintén német - céget vont be, aki komoly tapasztalattal rendelkezik történeti Voit orgonák restaurálásában is. Európában mindössze kettő felújított és működő ilyen orgona van (Heidelbergben és Prágában), a felújított budapesti Voit orgona lesz a harmadik, amely azonban a magas színvonalú felújításnak köszönhetően, minőségében, innovációs tartalmában, képességeiben messze megelőzi majd őket.

Fotó: Tuba Zoltán

A projekt révén az a hangszer születik újjá, amely magában foglalja mindazt a művészi, szakmai tapasztalatot és a kor szellemét, amely a Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémiát elismertté tette. A megújuló orgona koncertélet ki fog nevelni egy, az orgonazenét értő és szerető új közönséget, és még vonzóbb kulturális turisztikai célponttá emeli a Zeneakadémiát.

Fotó: Felvégi Andrea

Projektgazda: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Program típusa: rendezvény, előadás, médiaesemény
Célcsoport: Minden korosztály
Helyszín: Budapest
Elérhetőség: www.zeneakademia.hu

Menü

Főoldal

Történeti kertek, kastélyparkok napja

Navigáció