Árpád-házi Szent Piroska emlékév

A Pantokrator-monostor Isztambul egyik meghatározó épített kulturális öröksége, aminek felújítása 2017-ben ért véget. Árpádházi Szent Piroska személye a magyar és bizánci-török szellemi kulturális örökségben is fontos szerepet játszik. A program mind a kulturális, történeti vetületeivel, mind a nagyközönség megszólításával, mind a két ország kapcsolatainak szorosabbá tételével próbál hozzájárulni a Kulturális Örökség Éve szellemiségéhez.

Árpád-házi Szent Piroska személye a magyar-bizánci és ennek megfelelően a magyar-török kapcsolatok legkiaknázatlanabb területe. Mivel a turisztika mindkét országban kiemelten kezelt ágazat és Törökország erősen épít bizánci örökségére, a téma felvezetése – Piroska személyének és örökségének köztudatba építése – kedvezően hathat kétoldalú kapcsolatainkra is.

Isztambul egyik legjelentősebb bizánci épülete, a Pantokrátor Monostor (mai nevén Molla Zeyrek dzsámi) 900 évvel ezelőtt Árpádházi Szent Piroska (uralkodói nevén Eiréné) általi megalapítására, illetve az évente turisták milliói által látott Hagia Sophia-beli Piroska-mozaik magyar vonatkozásaira szeretné felhívni a török közönség figyelmét az Isztambuli Magyar Intézet a Piroska-emlékév keretében.

Ennek első állomásaként került sor a Magyar Kultúra Napja környékére időzített megnyitóra, ahol megemlékeztek a monostor történetéről, a bizánci mozaikművességről, illetve bemutatásra kerültek Karkiss Tímea művésznő modern mozaik művei is. A program bevezető előadását, ami a Pantokrátor Monostor építészetét mutatta be, Kerim Altuğ török régész tartotta, aki az Isztambuli Nagyvárosi Önkormányzat Műemlékvédelmi Hivatalának munkatársa. Az angol nyelvű prezentáció után került sor a kiállítás megnyitására, ahol Karkiss Tímea röviden bemutatta olaszországi művészeti tanulmányait, kifejtette, hogy a bizánci mozaikművészet a mai napig inspirációt jelent számára, majd röviden ismertette a tárlaton kiállított két tucatnyi művét.

A magyar-bizánci kapcsolatokat, illetve a bizánci mozaikművészet történetét bemutató kiállításrész elkészítésében az interneten világszerte népszerű Byzantine Legacy és Following Hadrian nevű, a Nyugat- és Kelet Római Birodalmat a nagyközönség számára is közérthető módon bemutató blogok és internetes oldalak szerkesztői működtek közre. Az emlékévi programok az év során könyvbemutatóval, konferenciával és egyéb programokkal folytatódnak.

A programban részt vevő partnerek: Byzantine Legacy blog, Following Hadrian blog, Kerim Altug régész, Koç Egyetem Anatóliai Civilizációk Kutatóintézete

Projektgazda: Isztambuli Magyar Intézet
Program típusa: programsorozat
Célcsoport: széles közönség, Isztambul lakosai, szakmai szervezetek, értelmiségiek
Helyszín: Isztambul

Menü

Főoldal

Történeti kertek, kastélyparkok napja

Navigáció