„Épített örökségünk megőrzése” – XXIV. Nemzetközi Építész Diákkonferencia

2018-04.06-08.
A három napos konferencia az évenkénti rendezvények sorában az épített örökségi, műemléki szakmákat oktató középfokú intézmények hazai és határokon túli diákjainak 24. találkozója, építészeti kulturális értékek bemutatásának élő műhelye - tematikus poszter- és felmérési diákpályázati kiállítással, tanulmányúttal, helyismereti vetélkedővel, ünnepélyes eredményhirdetéssel. Célkitűzés az épített örökség gondozása iránt elkötelezett szakember utánpótlás nevelése.

Az örökségvédelem iránti társadalmi elismertség szélesítésében alapvető szerepet játszik az építészeti és kulturális örökséggel való foglalkozás, ami nemcsak a szakemberek feladata, hanem az ifjúság nevelésének fontos területe. Programunk a kormányzat „Tér- és környezetkultúra nevelés, szemléletformálás” célkitűzéseihez illeszkedve az örökségvédelem témájának az alapoktatásban, szakképzésben és egyetemi mesterképzésben történő megerősítésében vesz részt.  Dokumentálásra kerül évente más-más tematikájú műemléki részlet felmérési pályázat, a helyi, települési értékfelmérésbe való bekapcsolódás, az abban való részvétel, a tanárok felkészítése. Az elkészült szakmai anyagok hasznosulnak az örökségvédelmi szakmai munkában, ami még nagyobb lendületet és motivációt ad a diákok számára.

A több mint két évtizede évenként megrendezésre kerülő diákkonferenciák szakmai rendezvényének érdeme, hogy az intézmények és a tanárok között rendkívül hasznos szakmai tapasztalatcsere és közös gondolkodás alakul ki, a diákok ugyanakkor életre szóló szakmai és emberi tapasztalatokkal gazdagodnak.

A programban ismertetett rendezvény -mint sorozat eleme- a tehetséggondozás egyedülálló formája, amelyhez hasonló egyetlen más szakmacsoportban sem működik.

Projektgazda: Műemléki Kutatás és Kézművesség Hálózata, Porta Speciosa Egyesület
Program típusa: konferencia
Célcsoport: általános és középiskolások, főiskolai/egyetemi hallgatók
Helyszín: Miskolc
Elérhetőség: www.portaspeciosa.hu

Menü

Főoldal

Történeti kertek, kastélyparkok napja

Navigáció