Kulturális Örökség Európai Éve 2018 - Megkezdődött a magyarországi programsorozat

Publikálva: 2018. január 23.

A magyar kultúra csúcsvívmányai és hősei méltán szerepelnek az európai kultúra legfontosabb teljesítményei között - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 magyarországi programsorozatának megnyitóján a magyar kultúra napján, hétfőn este, Budapesten.

Az egyes nemzetek és kultúrájuk nélkül nincs sem Európa, sem európai kultúra - fűzte hozzá Navracsics Tibor, aki kiemelte azt is: Magyarországot Európában és a világon mindenhol kulturális nagyhatalomként ismerik.

Fotó: Bélavári Kriszta

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes hangsúlyozta: Európa és az európai kultúra ereje abban rejlik, hogy sokszínűségére mindig a fejlődés előmozdítójaként, és nem akadályaként tekintettek. A különbözőségek felismerése nem szabad arra sarkaljon, hogy az egyes nemzeti kultúrák feloldódjanak valamilyen alaktalan, tulajdonságok nélküli egységben - fogalmazott a politikus, aki szerint a józanság azt követeli, hogy "a bennünket megkülönböztető jegyeket óvjuk és tekintsük erőnek".

Fotó: Bélavári Kriszta

Az európai kultúra a keresztény etika, görög filozófia és római jog pillérein nyugszik. A kormány azért dolgozik, hogy később büszkén lehessen visszatekinteni a 21. század elejére, látva, hogy Európa akkor is önmaga maradt, amikor pilléreit több oldalról ostromolták - mondta Csepreghy Nándor. 

Ha Európában békében akarunk tovább élni, saját kultúránk továbbfejlesztése és a többi európai nemzet kultúrájának jobb megismerése egyaránt elengedhetetlen - emelte ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Hozzátette: minden nemzet egy újabb dimenziót ad az univerzális kultúrának és tudománynak.

Fotó: Bélavári Kriszta

Az eseményen Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: a tematikus év célja a kulturális ágazattal és a civil társadalommal együttműködve az európai kulturális örökség védelme, megóvása és népszerűsítése. "Tehát felettébb sok tennivalónk van" - jegyezte meg.

Fotó Bélavári Kriszta

Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2018-at tavaly május 17-én nyilvánította a Kulturális Örökség Európai Évének. A programsorozat fő célkitűzése, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot. A magyarországi programsorozatot a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.

Fotó: Bélavári Kriszta

A köszöntők után Érdi Tamás zongoraművész adott koncertet az MTA Székházában.

Fotó: Bélavári Kriszta

 (MTI)

Menü

Főoldal

Történeti kertek, kastélyparkok napja

Navigáció