2018.04.20-05.04.
A kiállításmegnyitó április 20-án 18 órától kerül megrendezésre a brüsszeli Balassi Intézetben. A megnyitót követően csángó-magyar népzenei hagyományokra épülő zenei ízelítő lesz hallható a Balkán Trafikon fellépő Somos együttestől.

A moldvai csángó tradíciókat, kultúrát és mindennapokat a szobrász Csoma Gergely fotóin keresztül mutatja be a kiállítás. Csoma Gergely szenvedélyesen érdeklődik a csángók archaikus hagyományai, dialektusai, zenéi, öltözetei és sajátos kisebbségi helyzetükből adódó problémái iránt. Évtizedeken át járt „be” Moldvába, útjairól írásaival, fotóival számolt be, nyolc könyvben, harminc éven át. Olyannyira közel került a csángókhoz, hogy tanítóként részt kívánt venni a csaknem ötven év után újraindított magyaroktatás programjában. Egy évig élt köztük: a parasztházban, ahol lakott, 16 négyzetméteren tanította Szabófalva gyermekeit szabadidejükben a magyar nyelvtanra, írásra, olvasásra. Ennek tapasztalatait dolgozta fel a Megtalált szavak című könyvében.

Projektgazda: Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata
Program típusa: kiállítás
Helyszín: Brüsszel
Elérhetőség: http://www.brusszel.balassiintezet.hu/hu/esemeny/2018/04/05/23668-csango-magyarok-moldovaban-csoma-gergely-fotomuvesz-kiallitasa/