A 150 éves pécsi bőrkesztyű múltja és jelene - Látványmanufaktúra, Kiállítás és Mintakollekció bemutató

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, több mint 700m2-en található 1861 Kesztyűmanufaktúra a látogatók számára betekintést nyújt a 150 évre visszatekintő, tradicionális bőrkesztyűkészítés múltjába és jelenébe, abba miként válik különlegessé és egyedivé minden egyes pár kesztyű. Nemes anyagok, elhivatott szakemberek, időtlen design és több mint egy évszázados tradíció biztosítja a termékek kiválóságát. Látványmanufaktúra területén kesztyűtörténeti kiállítás és mintakollekció bemutató várja a nagyközönséget egész évben.

Kézfogás – Európa Szoborpark

Az Almádi P-Art Alapítvány állandó, szabadtéri tárlata 2013 óta 55-60 posztamenssel van jelen a balatonalmádi Szent Erzsébet Ligetben. A folyamatosan megújuló kiállításon magyar és az Európa Unió tagországaiból származó kortárs, vagy klasszikus szobrok kerülnek bemutatásra. A terület erre célra tervezett kertépítészeti elrendezésben valósult meg, díszvilágítással.

Liszt útjai

Liszt Ferenc hagyatékát őrző múzeumai, emlékházai összefogásából létrejött együttműködés középpontjában az örökség ápolása, közös kiállítások, symposiumok, kulturális turizmus fejlesztése áll. Szereplői fontos európai kulturális helyszínek, közülük is kiemelkedik a budapesti Zeneakadémiához tartozó Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont, mely az európai együttműködés egyik motorja.

Képpontok - Kaiser Ottó és Kinszki Imre kiállítása, Stuttgart

2018.01.18-02.16.
A Képpontok című kamara-kiállítás Kinszki Imre (1901-1945) és Kaiser Ottó (1953-) budapesti fotóiból összeállított párhuzamos tárlat. A 28 db fekete-fehér fotóból álló anyag a holokausztban odaveszett Kinszkinek a két világháború között készült budapesti fényképei mellé állítja a kortárs fotóművész Kaiser friss Budapest-felvételeit, mintegy válaszként hangulatában, ritmikában, témájában. A kiállítás Klaus Loderer építész nyitja meg.

Csángó magyarok Moldovában - Csoma Gergely fotóművész kiállítása

2018.04.20-05.04.
A kiállításmegnyitó április 20-án 18 órától kerül megrendezésre a brüsszeli Balassi Intézetben. A megnyitót követően csángó-magyar népzenei hagyományokra épülő zenei ízelítő lesz hallható a Balkán Trafikon fellépő Somos együttestől.

Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból

2018.04.20-09.02.
2018-ban a Gödöllői Királyi Kastély különös utazásra invitálja a látogatókat. Céljuk, hogy megmutassák, milyen gasztronómiai szokások voltak az európai arisztokrácia udvaraiban.

Lipovics János keramikus művész „Művészet és mesterség” és Kristine Nuke-Pantelejeva lett művész a „Nap útjai” kiállítása Athénban

2018.05.18-06.20
"Lipovics János különleges, archaikus és meditatív hangulatot árasztó világot teremt műveivel, amely a múlt emlékeiről és a jelenkor élményeiről egyaránt szól, a szépségről és harmóniáról, a lélek és a gondolat összhangjának szükségszerűségéről vall, az élet értelméről való gondolkodásra késztet bennünket." A „Nap útjai” című kiállítás a Lett Demokratikus Köztársaság fennállása 100. évfordulójának tiszteletére született. A kiállítás főszereplője ugyanaz a kerámia, amely Európa egész területét meghódította déltől északig. A kiállítási tárgyakat a lett népviselet díszítőelemei ihlették.

Budapest Anno kiállítás Stuttgartban

2018.06.08-07.20.
A kulturális örökség és a műemlékvédelem témáit érintő fotó- és tárgykiállítás valósul meg a program keretében a XIX. sz. Budapestről. A kiállításon nagyméretű Budapest képeket láthatnak az érdeklődők a századforduló idilli világát megelevenítve.

Róth Miksa kiállítás Brüsszelben

2018.06.19-09.07.
Az Európai Kulturális Örökség Éve alkalmából a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata bemutatja a Róth Miksa üvegablak- és mozaikművész alkotásáról készült fotókiállítást Megszínesített napfény címmel.

Révész Ákos magyar és Zolotakis Apostolis görög festőművész "Párhuzamos kapcsolatok" című kiállítása

2018.06.21-09.10; 2018.10.11-31.
A kiállítás egy olyan dialógus keretein belül mutatja be a két ország kifinomult művészeti értékeit, amely közvetlenül magyar és görög művészek között folytatódik. A helyszín kiválasztása, amely egy műemléképületnek nyilvánított fürdőépület közös kulturális kapcsolódásainkra irányul. A zene világnapján, Dóra Attila és Thanos Chrysakis rendkívüli hangzású zenei élménnyel színesíti az athéni megnyitót.

Örökül hagyták – múlt és jövő egymásra épülése

2018.07.16 – 10.03.
A Somogyi-könyvtár nyári nagykiállításával csatlakozik a „Kulturális örökség európai éve 2018" – az Európai Unió által meghirdetett rendezvénysorozathoz. A téma gazdagsága, sokszínűsége megjelenik régészeti lelőhelyek, kortárs építészeti műemlékek, középkori várak, képzőművészeti alkotások, néphagyományok s nem utolsó sorban könyvtárak szebbnél szebb könyvgyűjteményei területén. Somogyi Károly gyűjteményének köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek a kulturális örökségvédelem történetébe is, a könyvtár muzeális értékű kötetein keresztül.

Kiállítás a Semmelweis Egyetem Bőr Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika 125 éves fennállásának ünnepi éve alkalmából

2018.09.06-12.16.
A kiállítás bemutatja a Bőrgyógyászati Klinika épületéről összegyűjtött képanyagot az 1893-2018 időszakból. A Klinika igazgatóiról készült portréfotók mellett az elmúlt 125 évben itt dolgozó kollégákról fennmaradt archív és színes képeket tekintheti meg a nagyközönség.

A Szent Korona hazahozatalának 40. évfordulója, New York

2018.11.01-30.
A Szent Korona és a koronázási ékszerek Arthur Schneier New York-i rabbi közreműködésével érkeztek haza 1978-ban. A kerek évfordulót a NYMKK a Főkonzulátussal együttműködésben ünnepli meg, a program magába foglalja majd a „Szent Korona és koronázási kincseink nyomában” című ismeretterjesztő filmet, továbbá a „Coronatus in regem Hungariae” című, a magyar koronázási érmék másolataiból álló kiállítás bemutatóját is. Ezt egészítené ki egy lehetséges szimpózium, valamint az Országházat mint országimázs-szimbólumot és turisztikai célpontot népszerűsítő esemény.

„Faust Vrančić európai öröksége” kiállítás a Római Magyar Akadémián

2018.11.13-12.17.
Verancsics Faustus életét és műveit bemutató, a horvát és a magyar szentszéki nagykövetség együttműködésében megvalósuló tárlat a Horvát Műszaki Múzeum és a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár anyagaira épít.

„A nógrádi szénbányászat története 1848-tól 1992-ig” című kiállítás ünnepélyes megnyitója

2018.12.07.
1965-ben nyílt meg Európa második, hazánk első, egy valaha működött bányában helyet kapó, földalatti szénbányászati múzeuma Salgótarjánban. 1986-ban a volt bányatiszti lakás épületében pedig megnyílt a felszíni kiállítás is. A kiállítás felújítása napjainkra szükségessé vált. A Kubinyi Ágoston Program keretében megújuló földfelszíni bányászati kiállítás ünnepélyes megnyitása 2018. november 30-án lesz.