2018.05.18-06.20
"Lipovics János különleges, archaikus és meditatív hangulatot árasztó világot teremt műveivel, amely a múlt emlékeiről és a jelenkor élményeiről egyaránt szól, a szépségről és harmóniáról, a lélek és a gondolat összhangjának szükségszerűségéről vall, az élet értelméről való gondolkodásra késztet bennünket." A „Nap útjai” című kiállítás a Lett Demokratikus Köztársaság fennállása 100. évfordulójának tiszteletére született. A kiállítás főszereplője ugyanaz a kerámia, amely Európa egész területét meghódította déltől északig. A kiállítási tárgyakat a lett népviselet díszítőelemei ihlették.

"Lipovics János különleges, archaikus és meditatív hangulatot árasztó világot teremt műveivel, amely a múlt emlékeiről és a jelenkor élményeiről egyaránt szól, a szépségről és harmóniáról, a lélek és a gondolat összhangjának szükségszerűségéről vall, az élet értelméről való gondolkodásra késztet bennünket. Szobrai egzotikus és mesebeli lényekre emlékeztető, emlékmű- vagy totemszerű, összetett jelentést hordozó, metaforikus figurák.

Állati-emberi és tárgyi részletekből megálmodott, gazdag fantáziáról valló, különös formavilágot tárnak elénk, amelyben az eszményi finoman absztrahált jelei groteszk, a realista látásmóddal kapcsolatot tartó részelemekkel - arcokkal, fejekkel, ugyanakkor artisztikussá munkált, finoman kidolgozott felületű, absztrakt elemekkel kombinálódnak. Vázaként is használható, magastűzön égetett edényei a szobrokkal azonos szellemben készültek." (N. Mészáros Júlia művészettörténész méltatásából)

A „Nap útjai” című kiállítás a Lett Demokratikus Köztársaság fennállása 100. évfordulójának tiszteletére született. A kiállítás főszereplője ugyanaz a kerámia, amely Európa egész területét meghódította déltől északig. A kiállítási tárgyakat a lett népviselet díszítőelemei ihlették. A 100 darabos kiállítási anyag, a 100 éves évforduló jegyében, egy ajtószárny nagyságú felületen elfér bár, kontextusbeli jelentősége esztétikai és művészeti szempontból univerzális.


A programban részt vevő partnerek: Modern Kerámia Múzeum, Athén, Lett Köztársaság Nagykövetsége, Athén


Projektgazda: Magyarország Nagykövetsége, Athén
Program típusa: képzőművészeti kiállítás
Célcsoport: minden korosztály
Helyszín: Athén, Modern Kerámia Múzeum
Elérhetőség: https://athen.mfa.gov.hu/