2018.12.16.
A dokumentumfilm a Kodály koncepció külföldi adaptációinak legkiválóbb példáit, a kodályi elvek alapján működő zenepedagógiai programokat, azok oktatóit, szakértőit és hallgatóit mutatja be. A film Magyarországon kívül számos külföldi helyszínről vett példákkal (pl. Egyesült Királyság, Portugália, Írország, Hollandia, USA, Kína) hívja fel a magyar és a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az egyetemes kulturális kincsre.

Kodály Zoltán zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és nyelvész, a XX. századi magyar zenekultúra egyik legkiemelkedőbb alakjának neve leginkább az általa bevezetett zenepedagógiai módszer révén lett világszerte ismert. Módszere a magyar kulturális örökség és identitás szerves része, több évtizedes itthoni tapasztalatok után a módszer 2016-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Jó Megőrzési Gyakorlatok Jegyzékébe is. Adott nemzet népzenei öröksége dokumentálásának és a formális és nem-formális oktatás révén történő megőrzésének kiváló lehetőséget kínál.

Kodály Zoltán. Forrás: Kodály Archívum

Ilyen átfogó összefoglaló a nemzetközi adaptációs példákról eddig nem történt, ebben az értelemben is hiánypótló a film. A film készítői (Almási Tamás, Lovasi Zoltán, Kékesi Attila, Papp Gábor Zsigmond) kulturális örökségünk másik ágának, a híres magyar dokumentumfilmes iskolának nemzetközileg is elismert képviselői. A film bemutatásának tervezett iőpontja Kodály születésnapja, 2018. december 16.

Projektgazda: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Program típusa: dokumentumfilm
Célcsoport: zenepedagógusok, pedagógusok, kórusvezetők, szülők, hallgatók, tanulók
Elérhetőség: www.zeneakademia.hu