Árpád-házi Szent Piroska emlékév

A Pantokrator-monostor Isztambul egyik meghatározó épített kulturális öröksége, aminek felújítása 2017-ben ért véget. Árpádházi Szent Piroska személye a magyar és bizánci-török szellemi kulturális örökségben is fontos szerepet játszik. A program mind a kulturális, történeti vetületeivel, mind a nagyközönség megszólításával, mind a két ország kapcsolatainak szorosabbá tételével próbál hozzájárulni a Kulturális Örökség Éve szellemiségéhez.

Kodály Világa Találkozó

A szervezet szociális innovatív tevékenysége nyomán két Kodály Világa Találkozót rendezett már, ahol több száz amatőr énekessel, zenésszel adták elő Kodály Zoltán Kállai kettős és A magyarokhoz c. művét, három tudományos konferencián egy országos kutató csoportot hozott létre egy komplex módszertan fejlesztésére (Kodály-Dienes), és szerkesztés alatt van az első könyvük: „Mindannyian a Mester tanítványai vagyunk” címmel. Céljuk a Kodály Zoltán által olyan fontosnak tartott nevelési elvek, értékek, értékrend (teljes ember nevelés) őrzése, ápolása, népszerűsítése.

Muravidék bemutatkozik

A Ljubljanai Balassi Intézet fennállása óta, a hagyományos népi és keresztény ünnepek alkalmával, évente két bemutatkozási lehetőséget szervez muravidéki kézműveseknek és kistermelőknek a szlovén főváros piacterén. A főváros közönsége így megismerheti saját országának kevésbé ismert területét, annak magyar hagyományait és szokásait. A vásárral párhuzamosan az intézetben iskolás csoportoknak tartanak kézműves foglalkozást, ahol a gyerekek többek között tojást festenek, mézeskalácsot díszítenek vagy csuhébabákat készítenek.

PRO URBE Fórum a kulturális örökség európai évében

A párhuzamosan egyre táguló PRO URBE Fórum európai civil örökségi hálózata együttműködésében az év magyar programjai térségünk országaira (visegrádi és Duna-menti országok, Baltikum, Balkán) és egyre teljesebben összeurópai távlatra nyílhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Bőr Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika 125 éves fennállásának ünnepi éve

2018.01.11-12.30.
A Klinika 125 éves fennállására szervezett rendezvénysorozat felhívja a figyelmet a Klinika és Budapest történelmi múltjára, értékeire, erősítve az európai örökségvédelmet. Megnyitó ünnepséggel kezdődik, sor kerül továbbképző szakmai konferenciára, sajtóeseményre, a lakosság minden korcsoportját elérő kampányra, ismertető előadásokra, nyílt napokra, digitalizációs programra, ünnepi emlékkönyv megjelentetésére.

V4 kulturális együttműködési programok, New York

A New York-i Magyar Kulturális Központ az idei évben több kiemelt programon keresztül támogatja Magyarország Visegrádi Csoport elnökségét. Az Intézet az elnökség fő prioritásaiból a „Global Visegrad” tematika jegyében a többi New York-i visegrádi ország kulturális intézeteivel együttműködésben szervez több műfajon átívelő programokat, amelyek többek között a filmművészet, az irodalom, az eladóművészet és a zene segítségével mutatják be a V4 országok sokszínű és összekapcsolódó kultúráját.