Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a közös európai identitást, valamint növelje azoknak a helyszíneknek az ismertségét és értékét, amelyek fontos szerepet töltöttek be közös történelmünkben és kultúránkban, illetve az európai integrációban.

Az Európai Örökség cím különbözik a kulturális örökség területén meglévő más kezdeményezésektől, mint pl. az UNESCO Világörökség Listájától, vagy az Európa Tanács kulturális útvonalaitól, amennyiben:

  • a címet csak olyan helyszínek viselhetik, amelyek Európa és/vagy az Európai Uniót létrehozó integráció történetében kulcsszerepet játszottak;
  • nem a helyszín szépsége vagy építészeti érdeme, hanem szimbolikus értéke számít;
  • nem a helyszínek megőrzését, hanem az ott folytatott tevékenységek és oktatási vetület áll a középpontban, különös tekintettel a fiatalokra;
  • elősegíti és erősíti a címet viselő helyszínek közötti kapcsolatokat, az egymástól történő tanulás érdekében, új lendületet adva a címet viselő helyszíneknek.

A címet eddig 18 tagország 38 helyszíne nyerte el.

Magyarorszgá eddig két helyszínnel büszkélkedhet az európai listán. 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark, 2016-ban pedig a Liszt Ferenc Zeneakadémia nyerte el az uniós kitüntetést.

2017-ben a pályázatok elbírálásával megbízott testület a Dohány utcai Zsinagógát is felterjesztette az Európai Bizottság elé, a cím odaítéléséről 2018 márciusában döntött az Európai Bizottság.

Az Európai Örökség címről bővebben itt olvashat.