2018.06.16-17.
A Kolozsvári Gyerekfesztivál célja, hogy két egész napon át tartó szórakoztatást nyújtson a gyerekek számára oly módon, hogy pozitív értékeket közvetítsen a résztvevőknek. A játékok kimondottan a gyermeki kiváncsiságra, fantáziára, mozgásigényre épülnek, számos hagyományainkban élő játékot keltünk életre e két nap folyamán. A fesztivált koncertek, bábelőadások, beszélgetések színesítik.

2018-ban harmadszor kerül megrendezésre a Kolozsvári Gyerekfesztivál, mely megközelitőleg 800-1000 embert mozgat meg a rendezvény két napja alatt. A program minden évben egy téma köré épül, az első fesztivál témája az „indiánok”, a másodiké pedig a „világutazók” volt. Minden játék, dekoráció, jelmez úgy van kitalálva, hogy az a gyerekek számára pozitív értékeket közvetítsen. A játékok változatosak, ugyanúgy helyet kapnak az ügyességi, logikai, nyelvi feladványok, mint a művészetek, a pénzügyi nevelés vagy a hagyományokhoz kötődő játékok, így mindenki megtalálja a neki valót.

A gyerekek játszanak és a fizetséget (fabatka, peták) izgalmas tevékenységekre költhetik. Ezeket nagyrészt szakemberek vezetik (íjászok, lovasok, táncosok, hangszeresek, hegymászók, óvodapedagógusok, tanítónők, tanárok, más pedagógusok, szakmai gyakorlaton lévő egyetemisták stb.), ezáltal a gyerekeknek lehetőségük nyílik belekóstolni olyan tevékenységekbe, melyekhez addig nem jutottak el. Valamennyi tevékenységet a fesztivál aktuális témája határoz meg. A programok folyamatosan működnek, így kb. 70 program fut párhuzamosan.

A rendezvény családias hangulatban zajlik, a szervezők olyan tereket alakítanak ki, melyek elősegítik a szocializálódást, az ismerkedést,a felkinált játékokon keresztül fejlesztve és alakítva a gyermek mozgáskultúráját, identitástudatát is.

Projektgazda: Innovatív Oktatásért Egyesület (Asociatia ptr. Educatie Inovativa)
Program típusa: fesztivál
Célcsoport: óvodások és elemi osztályos tanulók
Helyszín: Kolozsvár
Elérhetőség: http://mikoovoda.ro/